Το Κοσσυφοπέδιο σκέφτεται για στέρηση της ιθαγένειας σε Αλβανούς που πολεμούν στη Συρία


Σεπτέμβριος 14, 2013.

Τελευταία άρχισαν να γίνονται δημόσιες συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου για τους Κοσοβάρους πολίτες που πήγαν στη Συρία να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών κατά  των συριακών στρατευμάτων, αλλά και κατά των μη ισλαμικών ομάδων.



«Κάθε άτομο είναι ελεύθερο να έχει τις ιδέες και τις πεποιθήσεις του. Το Σύνταγμα προστατεύει την πνευματική και θρησκευτική ελευθερία και παρέχει στο άτομο την ελεύθερη επιλογή», σημειώνεται,  αλλά, συγχρόνως αμφισβητείται κατά πόσο ένα άτομο που φεύγει από την πατρίδα του για να πολεμήσει για τη δημιουργία ενός θρησκευτικού ισλαμικού κράτους, έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στην πατρίδα του, αφού το ίδιο το κράτος- Κοσσυφοπέδιο, πρέπει να προστατεύσει και αυτό την ύπαρξή του. Μια υπόσταση, που όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα έχει 'κοσμικό χαρακτήρα'. 

«Η συμμετοχή σε μια συνωμοσία κατά της συνταγματικής τάξης ενός κράτους ή η συμμετοχή σε πόλεμο που χαρακτηρίζεται ως «ιερός» ή πόλεμος υπέρ του Αλλάχ,  δημιουργεί πρόβλημα ως προς την έκφραση των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από ένα σύγχρονο κράτος  η συμμετοχή αυτή τιμωρείται από το νόμο», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο συντάκτης αναφέρει ότι η συμμετοχή Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας,  παραβιάζει, στην ουσία,  το «δικαίωμα στον αγώνα» των πολιτών και δημιουργείται μια εικόνα ότι το ίδιο το κράτος του Κοσσυφοπεδίου παραβιάζει διεθνείς κανόνες, επιπλέον επηρεάζεται από όλα αυτά και η εθνική του ασφάλεια.

«Το παράδοξο σε όλη αυτήν την ιστορία είναι το γεγονός ότι οι πραγματικές  αναδυόμενες φωνές λένε ότι οι Αλβανοί, κυρίως Κοσοβάροι, που αγωνίζονται στη Συρία δεν έχουν πολιτικό λόγο (π.Χ. αγώνας για δικαιοσύνη  και ελευθερία) αλλά υποστηρίζουν τους αντάρτες της Συρίας και ειδικά το σκληρό πυρήνα, τις ισλαμικές φονταμενταλιστικές πολιτικές ομάδες που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα Χαλιφάτο (όπως ήταν, λένε,  πριν από 1.000 χρόνια).

 Και αυτό φαίνεται ότι δεν πολεμούν μόνο το στρατό της Συρίας, αλλά επιτίθενται και κατά όποιου δεν είναι μουσουλμάνος στη Συρία».

«Πιστεύεται ότι υπάρχουν πάνω από 500 Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια αλλά και την Αλβανία, και ανάμεσά τους υπήρξαν και απώλειες, τώρα έρχεται η επιβεβαίωση ότι έχουν εμπλακεί σε ισλαμικές φονταμενταλιστικές πολιτικές ομάδες που έχουν διαφορετικό πολιτικό στόχο από τον Ελεύθερο Στρατό της Συρίας.

Ο συντάκτης πιστεύει ότι τα άτομα αυτά εξυπηρετούν την τρομοκρατία και επικαλείται  άρθρο του Συντάγματος για τιμωρία των ατόμων αυτών και τη στέρηση της υπηκοότητας.

«Το άρθρο 3 του νόμου για την ιθαγένεια διαπιστώνεται ότι η απόφαση για τη στέρηση της ιδιότητας του πολίτη της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, μπορεί να εκδοθεί χωρίς τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου στο πλαίσιο της δίκης».

Ο συντάκτης επισημαίνει και κλείνει με αυτό «για λόγους εθνικής ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου, το κράτος να στερήσει την ιθαγένεια στα άτομα που συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ομάδες στη  Συρία».



--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr