Πρόεδρος Σερβίας: Έχουμε μια νέα φιλοσοφία στην εξωτερική πολιτική μας


Σεπτέμβριος 21, 2013.

«Το πρώτο πράγμα που μας ενώνει είναι η φτώχεια. Η φτώχεια είναι υπαρκτή. Η Βουλγαρία έχει περισσότερες πιθανότητες γιατί είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε σε συνέντευξη για τη «Νέα TV», ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Σερβίας, σήμερα είναι σε σωστή θέση.


«Πριν βρισκόμασταν σε άλλη κατάσταση. Πιστεύω ότι η Σερβία είναι εν μέρει υπεύθυνη για αυτό, διότι μετά το 2000, μετά τις αλλαγές που έλαβαν χώρα στο Βελιγράδι, η νέα διακυβέρνηση είχε μια επιτυχία, σκέφθηκε ότι θα μπορούσε να  δημιουργία μια πολύ καλή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που έγινε κατανοητό.

Μιλήσαμε με τις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εγκαταλείψαμε τις σχέσεις, όχι μόνο με τους γείτονές μας, αλλά και μια πολύ μεγάλη χώρα που εκτείνεται γεωγραφικά μακριά από τη Σερβία, και αυτό δεν ήταν σωστό.

Στη συνέχεια ήρθε η στιγμή, όταν το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε την ανεξαρτησία του. Η Βουλγαρία αναγνώρισε αυτήν την πράξη. Η Σερβία θύμωσε. Και, όπως συμβαίνει συνήθως, η οργή μετριάστηκε. Η Σερβία, τελικά, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να είναι θυμωμένη, επειδή η αναγνώριση έγινε για τα δικά τους συμφέροντα.

Τώρα έχουμε το δεδομένο, ότι  έγιναν οι εκλογές και σχηματίστηκε μια νέα κυβέρνηση στη Σερβία, ως εκ τούτου έχουμε μια νέα ολόκληρη φιλοσοφία.

 Και ήρθε η στιγμή που όλοι είναι φίλοι μας.

Και αυτή η αντίληψη ξεκινά με κυρίαρχο ρόλο στην εξωτερική πολιτική μας», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας, σύμφωνα με το βουλγαρικό Κρος.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr