Ιράν: Συνελήφθησαν 4 άτομα για δολιοφθορά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις




Οκτώβριος 6, 2013.

Ο επικεφαλής της ατομικής ενέργειας του Ιράν, Αλί Αχμπάρ Σαλεχί, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν τέσσερα άτομα με την υποψία ότι προσπαθούσαν να προξενήσουν σαμποτάζ στο πυρηνικό εργοστάσιο.


Ο Σαλεχί είπε ότι οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για υποκλοπές και συνελήφθησαν πριν πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους.

«Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφόρω», είπε ο Σαλεχί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Μέαρ Νιουζ. Ο ίδιος δεν ανέφερε ότι το οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν βρίσκονται υπό απειλή.

Σημειώνεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου , ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακχί, είπε ότι οι ιρανικές αρχές είναι έτοιμες να θεσπίσουν  ένα ‘όριο’ για τον εμπλουτισμό του ουρανίου τους.

Η δήλωση αυτή έγινε κατόπιν της δηλώσεως του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τις οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις του Ιράν, μόνο στην περίπτωση που το Ιράν σταματήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου σε επίπεδο επαρκές για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν, ωστόσο, επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Αντίθετα,  ο Αμερικανός πρόεδρος,Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει αποδείξεις ότι σε έναν χρόνο το Ιράν θα είναι έτοιμο για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, σε ένα έτος ή περισσότερο. Στην πραγματικότητα οι υποθέσεις μας είναι μάλλον πιο συντηρητικές από τις αξιολογήσεις των ισραηλινών πληροφοριών», ανέφερε ο Ομπάμα σύμφωνα με το Reuters.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr