Αλί Αχμέτι: Η αλβανική να γίνει δεύτερη επίσημη γλώσσα των Σκοπίων


Οκτώβριος 2, 2013.

Σκόπια.

«Η συμφωνία- πλαίσιο της Οχρίδας θα έχει υλοποιηθεί πλήρως όταν η αλβανική γλώσσα γίνει δεύτερη επίσημη γλώσσα στα Σκόπια», ανακοινώθηκε από τον αρχηγό της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση, Αλί Αχμέτι,  σε ομιλία του στο συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στο οποίο συμμετείχε, στις Βρυξέλλες.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Dnevnik στη συνάντηση, στην οποία παρέστησαν διπλωμάτες από κράτη μέλη της ΕΕ, ως κύριο θέμα ήταν η διαφωνία του ονόματος μεταξύ της Ελλάδας και του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, καθώς και η ένταξη του τελευταίου στην Ένωση.

Επιπρόσθετα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων,  με αρμοδιότητα στην Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση, Φατμίρ Μπεσίμι, είπε με τη σειρά του ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει την ισχυρή υποστήριξη του αλβανικού πληθυσμού του νοτιοσλαβικού κράτους, αλλά λόγω του ζητήματος της ονομασίας, η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει.

«Ως εκ τούτου», είπε ο Μπεσίμι, « είναι απαραίτητο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο θέμα αυτό».

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr