Σκόπια: Διεθνές συνέδριο «Η παράδοση του Κύριλλου και του Μεθοδίου σε Σκόπια και Ρωσία»



Οκτώβριος 3, 2013.

Το πανεπιστήμιο των Σκοπίων που φέρει τον τίτλο ‘Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος’ με την ευκαιρία των συμπληρώσεων 1.150 ετών από την αποστολή στη Μοράβια και από την έναρξη της σλαβικής παιδείας διοργανώνει διεθνή επιστημονική συνάντηση με θέμα « Η παράδοση του Κύριλλου και  του Μεθόδιου – οι πνευματικοί και πολιτιστικοί δεσμοί Σκοπίων -Ρωσίας».

Η επιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος» στην Οχρίδα και η εναρκτήρια ομιλίες  θα γίνουν από τον υπουργό Παιδείας και Επιστημών, Σπίρο Ριστόβσκι, τον αρχιεπίσκοπο της σκοπιανής Εκκλησίας Στέφεν και τον πρύτανη του πανεπιστημίου, Βέλιμιρ Στοϊκόβσκι.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές από τα Σκόπια και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Κύριο θέμα θα είναι  τα δοκίμια των δύο αγίων για τον εκχριστιανισμό των Σλάβων και οι πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί Ρώσων και Σλάβων Βαλκανίων κατά τις περιόδους του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και των σύγχρονων κρατών.

Θα τονισθούν και θα αναλυθούν οι κοινές συνισταμένες στον πνευματικό, πολιτιστικό, λογοτεχνικό λόγο,  μέσα από τις γραπτές πηγές της σλαβικής παράδοσης, όπως σημειώνει το σκοπιανό ‘24 Βέστι’.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr