‘Η επαναπροσέγγιση με την Αλβανία στοχεύει στο ζήτημα της ονομασίας’


Οκτώβριος 14, 2013.

Η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση της με τη νέα  αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα, με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και την επίσκεψη το Νοέμβριο του προέδρου, Κάρολου Παπούλια στα Τίρανα, σε μια προσπάθεια της Ελλάδας, μεταξύ των άλλων, να χρησιμοποιήσει τον αλβανικό παράγοντα με την πλευρά της, στο ζήτημα της ονομασίας, γράφει η ανταποκρίτρια, Μιρκίτσα Πόποβιτς, από τη Αθήνα για την νοτιοσλαβική εφημερίδα ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’.


Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα «το Βήμα» - συνεχίζει το δημοσίευμα- λόγω της απελπιστικής κατάστασης στην οποία έχει φθάσει η διαφορά του ονόματος, η Ελλάδα προσπαθεί να βρει άλλες εναλλακτικές λύσεις για να κόψει τον γόρδιο δεσμό.

Η  ελληνική εφημερίδα σημειώνει ότι η συνάντηση του Σεπτεμβρίου, Βενιζέλου με τον ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, ήταν σε πολύ κακό κλίμα, και δεν αποτελεί έκπληξη, αν θυμηθούμε  τη δήλωση του Πόποσκι, αμέσως μετά τη συνάντηση, ότι οι δύο πλευρές έχουν βουνά μπροστά τους, λόγω των διαφορών για την τελική λύση.
Ως εκ τούτου, φέρνοντας τον αλβανικό παράγοντα στο προσκήνιο προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στο κλείσιμο της διαφοράς.

Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει διανύσει το δρόμο της παραχώρησης και βρίσκεται σε αναμονή της κυβέρνησης των Σκοπίων, να κάνει παραχωρήσεις και να δεχθεί το ελληνικό αίτημα για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό- erga omnes- για κάθε χρήση.

Οι εξοικειωμένοι με τη διαφορά στην Ελλάδα, σχολιάζουν, ότι αν  πιέστηκε ο Αχμέτι όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα για μια ταχεία λύση, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επανέναρξη της κινητικότητας στη διαμάχη, που έχει μπει σε αδράνεια, και θα πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο στη διαμάχη πιέζοντας προς την πλευρά των Σκοπίων.

Ωστόσο, το κύριο ενδιαφέρον της Ελλάδας  με την Αλβανία, δεν παύει να είναι η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ή των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στο Ιόνιο Πέλαγος, που αποτελεί μια σημαντική δοκιμασία για την Ελλάδα, λόγω του πετρελαίου.

Σύμφωνα με την ‘Καθημερινή’, πέρα από τη ‘ρητή στήριξη’ της Ελλάδας για ένταξη της Αλβανίας, θα συζητηθούν και άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr