«Η Ρωσία ανακτά και πάλι την ιστορική σύμμαχό της, Αίγυπτο»


Οκτώβριος 20, 2013.

Η εβραϊκή εφημερίδα «Μααρίβ» σε δημοσίευμά της  για το ρωσικό ρόλο στη Μέση Ανατολή,  αναφέρεται στις σχέσεις Ρωσίας και Αιγύπτου, μετά την ανατροπή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και την πτώση του Μοχάμεντ Μόρσι.


Η εφημερίδα, σημειώνει, ότι η Μόσχα επιδιώκει  κατά την τρέχουσα περίοδο στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγυπτο και πάλι, όπως στο παρελθόν, προσθέτοντας ότι οι εντάσεις που έλαβαν χώρα πρόσφατα μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της νέας αιγυπτιακής κυβέρνησης, έχουν βοηθήσει έντονα στην ενδυνάμωση της αιγυπτο-ρωσικής φιλίας και της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η ισραηλινή εφημερίδα αναφέρεται στην προσπάθεια να επανέλθει το μέγεθος της συνεργασίας Ρωσίας-Αιγύπτου, όπως ήταν πριν από τον Πόλεμο του Οκτωβρίου του 1973, όπου η συνεργασία των δύο χωρών ήταν  σε όλα τα επίπεδα, στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος παρατηρεί ότι το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, ανοίγει το δρόμο για το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για ενίσχυση των ρωσο-αιγυπτιακών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Η «Μααρίβ» επισημαίνει, ακόμη,  την επιτυχία που σημείωσε η Ρωσία πρόσφατα, όσον αφορά την κρίση στη Συρία, που ώθησε περαιτέρω το Ρώσο πρόεδρο να ενισχύσει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Αίγυπτο, μάλιστα, κατά τη στιγμή που παρουσιάζεται μια μείωση της αμερικανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Η εφημερίδα ολοκληρώνει το δημοσίευμά της με την προσθήκη της διατήρησης των αιγυπτο-αμερικανικών σχέσεων που έχουν άμεση συνέπεια στο Ισραήλ, με το δεδομένο ότι η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη από τις αραβικές χώρες και η σημαντικότερη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr