Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Η φυλάκιση δημοσιογράφων θα εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων


Οκτώβριος 22, 2013.

Ο Antoan Hery, υπεύθυνος της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» για τα Βαλκάνια, δήλωσε στην Deutsche Welle ότι πρέπει να προστατεύονται οι δημοσιογράφοι στα Βαλκάνια και πρώτιστα στα Σκόπια.


Η οργάνωση, η οποία έχει έδρα στο Παρίσι, έκρινε ως ιδιαίτερες  περιπτώσεις τις αποφάσεις  του Δικαστηρίου των Σκοπίων,  για φυλακίσεις κατά δημοσιογράφων. Στις αποφάσεις  επιβάλλεται ακραία αυστηρότητα και δυσανάλογη τιμωρία ως προς τα αδικήματα,  που έχουν δραματικές συνέπειες για την ελευθερία της διακίνησης των πληροφοριών στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων.

«Η απόφαση για τον Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι, για πέντε χρόνια φυλάκιση μετά τη δημοσίευση μιας ιστορίας, δείχνει ότι το δικαστήριο έχει δείξει μια σκληρότητα και μια ακατανοησία που μας ανησυχεί. Γιατί η δικαστής Ντιάνα Γκρούεφσκα, έδειξε τόσο πολύ ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του δημοσιογράφου Κεζαρόφσκι, ζητώντας του να αποκαλύψει τις πηγές του, αντί να ενδιαφερθεί για το αντικείμενο των γραπτών του;», αναφέρει η ανακοίνωση των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα».

Η απόφαση του Δικαστηρίου, αποδεικνύει ότι το κλίμα στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων έχει επιδεινωθεί.

Οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα», πριν από δύο χρόνια, μετά το κλείσιμο της τηλεόρασης των Σκοπίων, «Α1», είχαν επισημάνει  την  επιδείνωση της θέσης των δημοσιογράφων και το γενικό κλίμα που επικρατούσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ένα γεγονός που οδήγησε την κατάρρευση της χώρας από τη θέση 116 στην 179, των χωρών για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» τονίζουν ότι δεν είναι η καλύτερη για την πορεία των Σκοπίων προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
‘Οι αποφάσεις των δικαστηρίων αποτελούν εμπόδια για την κυβέρνηση των Σκοπίων, στο πλαίσιο της προσέγγισής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Νομίζω ότι τα δικαστήρια των Σκοπίων έχουν ένα είδος ανεξαρτησίας, δεν ξέρω όμως σε ποιο βαθμό είναι αυτή. Τέτοιες οι αποφάσεις δεν δημιουργούν προβλήματα μόνο στο εσωτερικό, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον ΟΑΣΕ», είπε ο Antoan Hery, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr