Οι Κούρδοι αυτονομιστές απειλούν να επιστρέψουν στην Τουρκία


Οκτώβριος 22, 2013.

Οι Κούρδοι αυτονομιστές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Τουρκία από το Βόρειο Ιράκ. Αυτό ανέφερε σε δημοσιογράφο του Reuters ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας των Κούρδων, ο οποίος απείλησε για επανέναρξη των εχθροπραξιών, εάν η Άγκυρα δεν ενισχύσει την ειρηνευτική διαδικασία.


Ο Cemil Bayık- ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν-PKK-  κατηγόρησε την Τουρκία ότι υποστηρίζει τον πόλεμο κατά των Κούρδων της Συρίας με την υποστήριξη των Ισλαμιστών και δήλωσε ότι το κόμμα έχει το δικαίωμα να ανταποκριθεί σε αυτές τις ενέργειες.

«Η ειρηνευτική διαδικασία έχει σχεδόν εξαντληθεί. Εάν οι αρχές δεν αποδέχονται βαθιε΄ς και ουσιαστικές συνομιλίες με ο κουρδικό κίνημα  στην Τουρκία, θα έχουν έναν εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο Μπαγίκ.

«Τώρα ετοιμάζονται να επιστρέψουν οι αποσυρθείσες ομάδες στο Βόρειο Ιράκ, εάν η κυβέρνηση δεν δεχθεί τους όρους μας», πρόσθεσε και τόνισε ότι κατά τις προσεχείς ημέρες να αποσαφηνισθεί η διαδικασία αυτή.

Ανάμεσα στις απαιτήσεις είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες  της συμφωνίας που έγινε με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να γίνουν συνταγματικές τροποποιήσεις και τη συμμετοχή ενός τρίτου για να επιβλέπει τα επόμενα βήματα στην ειρηνευτική διαδικασία.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr