Πράκτορες της CIA εκπαιδεύουν την αντιπολίτευση στη Συρία


Το σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας 


Οκτώβριος 3, 2013.

Οι εκπαιδευτές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ,  γνωστή ως CIA, επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, με προγράμματα εκπαίδευσης σε μέλη της συριακής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου  Itar Tass στην Ουάσιγκτον, ο οποίος επικαλείται δημοσίευμα της «The Washington Post».


Η εφημερίδα με τη σερά της, επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και διευκρινίζει ότι ο λόγος για την επέκταση των προγραμμάτων αυτών, προς τους Σύριους αντάρτες, είναι η ανησυχία της Ουάσιγκτον, ότι μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συρίας, χάνουν ταχύτατα έδαφος και κερδίζουν τα εξτρεμιστικά στοιχεία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κατάρτιση των Σύρων ανταρτών πραγματοποιείται σε «μυστικές βάσεις της Ιορδανίας», με την οποία χώρα οι ΗΠΑ έχουν  μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της CIA,  κατά το πρώτο στάδιο έχουν εκπαιδευτεί, μέσα στο τρέχον έτος,  περίπου 1000 μαχητές .

Στην πράξη, όπως μαρτυρείται από συνταξιούχο υπάλληλο της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας,  οι εκπαιδευτές της CIA διδάσκουν βασικά στοιχεία στρατιωτικής φύσης, στη συριακή αντιπολίτευση.

Πρόκειται, όπως λέγεται, για «πρωταρχικά μαθήματα συμπεριφοράς σε μια μάχη του πεζικού».

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διαρκεί συνήθως από 4 έως 6 εβδομάδες και οι μαχητές μαθαίνουν τη χρήση βαρέων όπλων, όπως και αντιαρματικών, όπως διευκρινίζει η Washington Post.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η αποστολή της CIA στη Μέση Ανατολή   έχει προσδιοριστεί από το Λευκό Οίκο, ο οποίος επιδιώκει μια πολιτική λύση στη Συρία μέσα από την εσωτερική ένοπλη σύγκρουση που «θα προέλθει από μια ισοπαλία των εμπόλεμων μερών και όχι ως αποτέλεσμα ενός καθαρού νικητή».

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr