Dnevnik: «Αβέβαια τα επόμενα βήματα του Νίμιτς»


Οκτώβριος 26, 2013.

Σκόπια.

«Μετά την αποτυχία των συνομιλιών για τη διαφωνία του ονόματος στη Νέα Υόρκη, τα επόμενα βήματα του μεσολαβητή στις συνομιλίες,πρέσβη Μάθιου Νίμιτς είναι αβέβαια.

Έπειτα από μια δίωρη συνάντηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ο Νίμιτς είπε ότι δεν γνωρίζει πώς να προχωρήσει, καθώς οι εκπρόσωποι του Νοτιοσλαβικού Κράτους και της Ελλάδας,  Ζόραν Γιολέφσκι και Αδαμάντιος Βασιλάκης, δεν προέβησαν σε δηλώσεις για τη συνάντηση», σημειώνει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας Ντνέβνικ.


Ο Αδαμάντιος Βασιλάκης συζητώντας με τον μοναδικό Έλληνα δημοσιογράφο που παρευρίσκονταν στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι στη συνάντηση δεν αποφασίστηκε εάν ο Νίμιτς θα προκαλέσει νέα συνάντηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και ενδέχεται να επισκεφθεί την περιοχή, όταν υπάρξει κάποια κίνηση.

Ο Νίμιτς, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα της διαφοράς του ονόματος.

«Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών ομιλούσαν μεταξύ τους για τα εκκρεμή θέματα. 
Όπως γνωρίζετε, έχω, ήδη, προτείνω με ένα έγγραφο τον παρελθόντα Απρίλιο που μίλησα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην περιοχή. Πραγματοποίησα  την επίσκεψή μου  στην περιοχή για να δω ποιες είναι οι απόψεις των δύο πλευρών, για το θέμα αυτό  και αν, ενδεχομένως,  υπάρχουν ευκαιρίες  για την επίτευξη λύσης. 

Είχαμε μια πολύ ανοικτή συζήτηση, αλλά μπορώ να πω ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Έχουμε ρίξει καλές ιδέες στο τραπέζι, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό δεν αμφισβητείται», είπε ο Νίμιτς.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο του σχεδίου του Απριλίου, αλλά επιβεβαίωσε ότι το κύριο ζήτημα της διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών είναι το πεδίο εφαρμογής, για μια ενδεχόμενη χρήση ενός νέου ονόματος, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο,  δήλωσε ότι γίνεται αποδεκτό (από την Ελλάδα),  μόνο για ένα τύπο ονόματος erga omnes- ένα όνομα για όλες τις χρήσεις (και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και μεταξύ διμερών σχέσεων) και εκεί εστιάζεται, κυρίως η διαφωνία.
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr