Ζημιά 18 δις δολαρίων προκαλούν οι πειρατές στα εμπορικά πλοία


Νοέμβριος 2, 2013.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος, όπως διαπιστώθηκε από σχετική έρευνα οι Σομαλοί πειρατές προκαλούν ετησίως οικονομική απώλεια σε παγκόσμια κλίμακα της τάξης των 18 δις δολαρίων.


Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφεραν ότι  οι απώλειες οι οποίες προκαλούνται από τους Σομαλούς πειρατές είναι τεράστια. Σύμφωνα με την έκθεση από το 2005 μέχρι σήμερα οι Σομαλοί πειρατές έχουν λάβει και ως λύτρα ένα ποσό που κυμαίνεται από 339 εκατ. έως  413 εκατ. δολάρια.

Σε συνδυασμό μάλιστα της πειρατείας και της  παράνομης διακίνησης όπλων σε παραστρατιωτικές ομάδες,  χάνονται τεράστια  κεφάλαια  τα οποία διακινούνται ως μαύρο χρήμα και έχουν επίπτωση  στη γενική ασφάλεια.

 «Η πειρατεία δεν επηρεάζει μόνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αλλά συγχρόνως απειλεί να καταστεί ένα ισχυρό περιφερειακό και διεθνές οικονομικό δίκτυο», είπε ο ειδικός  της Παγκόσμιας Τράπεζας, Stuart Yikona.

Η περιοχή στην οποία παρατηρούνται οι περισσότερες πειρατείες παγκοσμίως είναι στο Κέρας της Αφρικής, μια μεγάλη περιοχή στην οποία 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποστείλει πολεμικά πλοία για την αντιμετώπιση της πειρατείας.

Για τη βοήθεια στην ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων και της ασφάλειας των ναυτικών  από τις επιθέσεις των Σομαλών πειρατών ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει  αναθέσει ειδική δύναμη από το 2008, σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr