Τουρκία: Κινεζική αντιπροσωπεία διαπραγματεύεται για το αντιπυραυλικό σύστημα


Νοέμβριος 2, 2013.

Κινεζική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους στη Άγκυρα, κατά τη διάρκεια μια επίσκεψης, εν μέσω συζητήσεων των Αμερικανών αξιωματούχων, για την πρόσφατη αποδεκτή προσφορά από την Τουρκία για συμπαραγωγή  αντιπυραυλικού συστήματος και αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς με κινεζική εταιρεία.


Η 17μελής κινεζική αντιπροσωπεία, η οποία περιλάμβανε πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους είχε συνομιλίες με τον Υφυπουργό της Αμυντικής Βιομηχανίας, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Οι επισκεπτόμενοι διαβεβαίωσαν τον Υφυπουργό ότι όλες οι απαιτήσεις της Τουρκίας θα πληρωθούν.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο, ότι εξέλεξε το πυραυλικό σύστημα άμυνας FD-2000 της κινεζικής εταιρείας China Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC), από τα ανάλογα συστήματα της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η κινεζική εταιρεία που εξελέγη είναι μία από αυτές που οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει κυρώσεις για παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τουρκική απόφαση και είπαν ότι θα συζητήσουν το θέμα που ανέκυψε με την Άγκυρα.

Ο Αμερικανός υφυπουργός, Jim Miller, με αρμοδιότητα στην πολιτική της Άμυνας και η βοηθός γ.γ. του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ευρασίας και Ευρώπης, Victoria Nuland, πραγματοποίησαν διαφορετικές συναντήσεις στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα και ανάμεσα στα ζητήματα των συζητήσεων ήταν η απόφαση της Τουρκίας να συμπεριλάβει στο αμυντικό σύστημα της η χώρα την κινεζική εταιρεία.

Η Τουρκία στις εν λόγω συναντήσεις είναι πιθανό να υπογράψει σύμβαση 3,4 δις δολαρίων με την CPMIEC, αλλά η απόφαση δεν έχει εισέτι οριστικοποιηθεί.

Ένα σημείο που κρατά τις επιλογές ανοικτές με την CPMIEC, είναι ότι η Τουρκία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναθεωρηθεί η τιμολόγηση από την Raytheon Co.'s για την πρόταση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, όπως ανέφερε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το Reuters.

Αυτό έκανε τον υπουργό Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, να πει την Πέμπτη ότι η Τουρκία έχει ακόμη ανοικτό το θέμα των νέων προσφορών από τους προμηθευτές, όσον αφορά την Raytheon και την γαλλική- ιταλική κοινοπραξία Eurosam.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα στις συνομιλίες με την κινεζική εταιρεία.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η κίνηση δεν έγινε με πολιτικά κίνητρα, αλλά, η προσφορά της Κίνας συνέπεσε με τα αιτήματα και όρους της Άγκυρας, τόσο στην τιμή, όσο και στο ότι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής θα γίνει στην Τουρκία.


Cihan
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr