«Αμετακίνητη» η διαφορά του ονόματος


‘ Βέτσερ’: «Παγιωμένες οι ελληνικές θέσεις, όλοι θα πληρώσουμε το μπλοκάρισμα!»

Νοέμβριος 30, 2013.


«Όσον αφορά την ονομασία των Σκοπίων, σαφώς έχουμε καταστήσει σαφές σε όλα τα μέρη, τι είδους λύση η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί: μια σύνθετη ονομασία , erga omnes,  με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει για το όνομα του κράτους,  χωρίς πολιτικές τροποποιήσεις», φέρεται να δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα.

Η Αθήνα υποστηρίζει σθεναρά την προοπτική της ευρω-ατλαντικής  ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων των Σκοπίων, αλλά η διαφωνία του ονόματος  να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, επανέλαβε ο Έλληνας αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην Αθήνα, όσον αφορά  τις θέσεις της Ελλάδας προς τα Σκόπια σε συνέντευξή του στην on line έκδοση της ελληνικής εφημερίδας ‘Ναυτεμπορική’, γράφει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, Βέτσερ.

Η επερχόμενη ελληνική προεδρία στην  Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα ξεκινήσει σε ένα μήνα, την 1η Ιανουαρίου του 2014, ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών κατά τη χθεσινή συνάντηση του Βενιζέλου στο Λονδίνο με το Βρετανό ομόλογό του, William Hague.

Η ελληνική εφημερίδα Έθνος, έγραψε ότι ο Hague εξέφρασε την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης προς την Ελληνική Προεδρία και προσέφερε συνεργασία, καθώς και κάθε αναγκαία βοήθεια.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επείγουσα προτεραιότητα για την Αθήνα μετά την ανάληψη της προεδρίας στην Ένωση είναι το πρόβλημα με τους μετανάστες.

Στις δηλώσεις τους, μετά τη συνάντησή  τους, οι δύο υπουργοί  σύμφωνα με τις επίσημες ιστοσελίδες των υπουργείων τους, του Βενιζέλου και του Hague δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για την ελληνο-σκοπιανή διαφορά, επισημαίνει απαισιόδοξα η σλαβική των Σκοπίων εφημερίδα.
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr