Τι κρύβεται πίσω από την επίσκεψη του Κέρι στην Αίγυπτο;


Νοέμβριος 4, 2013.

Ο γ.γ. του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, έκανε μια σύντομη επίσκεψη στην Αίγυπτο την Κυριακή- μία ημέρα πριν από την έναρξη της δίκης του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.


Σχολιάζοντας το δύσκολο ταξίδι, οι Αιγύπτιοι πολιτικοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες προβαίνουν σε υποθέσεις για τις πραγματικές αιτίες που βρίσκονται πίσω από την επίσκεψη αυτή.

Ο Κέρι, ο οποίος είναι ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Αίγυπτο, μετά την κατάργηση της εξουσίας του Μόρσι, συναντήθηκε με τον προσωρινό πρόεδρο της Αιγύπτου Άντλεϊ Μανσούρ, τον υπουργό Άμυνας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Φαχμί και των επικεφαλής των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Κέρι, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν και να συνεργάζονται με τη μεταβατική  κυβέρνηση της Αιγύπτου. Αλλά, τόνισε ότι η εταιρική σχέση μεταξύ Καΐρου και Ουάσιγκτον θα είναι ισχυρότερη όταν η Αίγυπτος αντιπροσωπεύεται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση που βασίζεται στο κράτος δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και μιας ανοικτής και ανταγωνιστικής οικονομίας.

Παρά το γεγονός, ότι τη χρονική αυτή στιγμή η επίσκεψη του Κέρι δεν περιλάμβανε συναντήσεις με μέλη του Ισλαμιστικού κινήματος  της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες η χρονική στιγμή της επίσκεψής του έχει να κάνει με την υπόθεση του Μόρσι.

«Η επίσκεψη του Κέρι έχει σχέση με την υπόθεση του ‘Μόρσι’, δήλωσε ο Αχμέντ Αμπούλ  Χεΐρ, πρώην σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν αποκλείω η επίσκεψη του Κέρι να αποτελεί ένα σημάδι για την εξεύρεση μιας λύσης για τον Μόρσι και την ομάδα του», συμπλήρωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «η επίσκεψη Κέρι δείχνει στην Αίγυπτο ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πληρώσουν για την υποστήριξη που παρείχαν στον Μόρσι και την ομάδα του», είπε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ότι η επίσκεψη του Κέρι δεν έχει τίποτε να κάνει με την υπόθεση του Μόρσι, διάφορα πολιτικά κόμματα προειδοποίησαν ότι  είναι ενάντια σε κάθε ξένη ανάμειξη στη διαδικασία και δεν θα επιτρέψουν τις ξένες επιταγές.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Χούντ Ράγκεμπ, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο, η Ουάσιγκτον μαλάκωσε τη στάση της προς την Αίγυπτο, βασιζόμενος στο ότι ο Κέρι δεν συναντήθηκε με ηγέτες της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας».

«Ο Κέρι δεν ανέφερε τίποτε για την υπόθεση του Μόρσι και δεν συναντήθηκε με τα μέλη της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας». Οι ΗΠΑ, απλά, προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με την Αίγυπτο και βρουν μια νομοθετική λύση (φόρμουλα) σε αυτό», είπε ο Ράγκεμπ.

Ο πολιτικός εμπειρογνώμονας Ουαχίμπ Αμπντέλ Μαγκούιντ του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών ‘Αχράμ’, είπε ότι η επίσκεψη του John Kerry ήταν μια προτροπή προς την Αίγυπτο για την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης.

«Ο Κερι διαβεβαίωσε τη θέση των ΗΠΑ ότι οι κανονικές σχέσεις και η πλήρης υποστήριξη της Αιγύπτου εξαρτάται από την επιτυχία του Καΐρου να διασφαλίσει μια δημοκρατική πολιτική ζωή», είπε ο Μαγκούιντ.

«Αν η Αίγυπτος αποτύχει και πάλι να πραγματοποιήσει τη δημοκρατική μετάβαση, δεν θα χάσει μόνο τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αλλά  και άλλες χώρες που δεν βλέπουν ευνοϊκά την πολιτική στασιμότητα», πρόσθεσε ο αναλυτής.


--
Xinhua-focus agency





Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr