Αλβανία: Συνάντηση Νισάνι - Παπούλια με εκατέρωθεν ζητήματα


Νοέμβριος 4, 2013.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ξεκίνησε  την επίσημη επίσκεψή του  στην Αλβανία με τη συνάντηση του προέδρου της χώρας, Μπουγιάρ Νισάνι.


Ο Έλληνας πρόεδρος έγινε δεκτός με επίσημη τελετή στην Προεδρία από τον αρχηγό του Κράτους και αργότερα οι δύο πρόεδροι παρακολούθησαν τις διμερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών με τους αντίστοιχους επικεφαλής τους, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Στο τέλος της συνάντησης, ο πρόεδροι Παπούλιας και Νισάνι προέβησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος Νισάνι δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να κυριαρχούνται από τα προβλήματα του παρελθόντος, αλλά από το κοινό μέλλον.

Ο Αλβανός πρόεδρος εστίασε τις συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του στην κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης , την επίλυση των τοπωνυμιών και το Σύμφωνο για τα θαλάσσια σύνορα και τόνισε ότι θα θέματα αυτά πρέπει να επιλυθούν.
Για το ζήτημα της εμπόλεμης  κατάστασης με την Αλβανία ζήτησε  να γίνει με ψήφισμα του ελληνικού Κοινοβουλίου, με στόχο να απεμπλακούν από το καθεστώς κατάσχεσης οι περιουσίες  των Αλβανών πολιτών (τσάμηδων) στην Ελλάδα.

Ο Νισάνι δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου  και δήλωσε ότι πιστεύει οι ελληνικές αρχές θα εξετάσουν την αναγνώριση του νέου κράτους.
Ο Έλληνας πρόεδρος, Κάρολος Παπούλιας,  ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

«Η επίσκεψή μου, μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε νέα ώθηση στις σχέσεις μας, προς όφελος των δύο χωρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η ελληνική μειονότητα αποτελεί ένα σύνδεσμο σταθερό και αδιάλυτο, είναι ένα από πιο δυναμικά στοιχεία της αλβανικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής και όλοι συμφωνούμε τα δικαιώματά τους θα πρέπει να γίνουν σεβαστά . Επίσης οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα αποτελούν ισχυρό  συνδετικό στοιχείο στις σχέσεις μας», δήλωσε ο Παπούλιας, προσθέτοντας:

«Υπάρχει η διαβεβαίωση ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το 2014, θα προχωρήσει η ένταξη της Αλβανίας, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Καλούμε τον πρόεδρο Μπουγιάρ Νισάνι  να επισκεφθεί την Ελλάδα και γνωρίζουμε ότι ο αλβανικός λαός επιθυμεί τη σταθερότητα και την πρόοδο», τόνισε ο Έλληνας πρόεδρος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ διαμαρτυρία εμπρός από την ‘πυραμίδα’ στα Τίρανα πραγματοποίησαν οι απόγονοι των τσαμουριωτών του συλλόγου ‘Τσαμέρια’, ζητώντας την οικονομική αποζημίωση τους, για τους προγόνους τους,  που μετανάστευσαν στην Αλβανία κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

--




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr