Έκπληξη στις ΗΠΑ από την άρνηση της Αλβανίας για τα χημικά της Συρίας


Νοέμβριος 16, 2013.

Παρά την πίεση από την κυβέρνηση Ομπάμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα επιτρέψει την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη χώρα του, αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα, επικαλούμενο την εφημερίδα Λος Άντζελες Τάιμς.


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα,  αντέδρασε αρνητικά,  όταν κάποιοι δυτικοί αξιωματούχοι, δήλωσαν σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι είναι ‘αδύνατον’ να αναλάβει η Αλβανία την καταστροφή των τοξικών οπλοστασίων του Σύρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αφού «δεν έχει η χώρα αυτή την απαραίτητη τεχνογνωσία σε αυτήν την επιχείρηση».

Ο Ράμα, τελικά, υπέκυψε στις αυξανόμενες διαμαρτυρίες στη μικρή βαλκανική χώρα, όπου οι ακτιβιστές είχαν αντιρρήσεις για την αποδοχή των χημικών όπλων, με κύριο όπλο τις επιδράσεις των τοξικών αποβλήτων στη δημόσια υγεία και παραγωγή.
Διεθνής οργανισμός που επιβλέπει τη διαδικασία διάλυσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, πρότεινε να καταστραφούν τα χημικά έξω από τη χώρα, η οποία βρίσκεται στη δύνη του εμφυλίου πολέμου.

Αλλά, ήρθε η απόφαση της Αλβανίας να μην  δεχθεί την  καταστροφή των 1300 τόνων  χημικών της ουσίας Σαρίν, καθώς και ανάμεικτων αερίων και άλλων καταστροφικών χημικών ουσιών της Συρίας, η οποία  έφερε αναστάτωση στα προτεινόμενα σχέδια.
Μετά την άρνηση της Νορβηγίας να δεχθεί για καταστροφή  των χημικών όπλων  της Συρίας, οι Αμερικανοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Αλβανία.

 Η Αλβανία, μια πρώην κομμουνιστική χώρα, η οποία κατέστρεψε το οπλοστάσιο των χημικών της όπλων πριν από έξι χρόνια (σήμερα υπάρχουν, ακόμη, αρκετές δεκάδες τόνοι τοξικών ουσιών) θα μπορούσε να δεχθεί και να καταστρέψει τα χημικά όπλα της Συρίας.

Ο πληθυσμός της Αλβανίας, βαθιά φιλοαμερικανικός, δεν φαινότανε ότι θα απογοήτευε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, την Πέμπτη το βράδυ είχε δηλώσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα απογοητεύονταν εάν  ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απέρριπτε το σχέδιο.

Δυτικοί διπλωμάτες εξοικειωμένοι με τις διαπραγματεύσεις, δήλωσαν ότι στην  Αλβανία,  η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009,  είχαν υποσχεθεί οικονομική και τεχνική βοήθεια, δίχως να δημοσιευθούν λεπτομέρειες.

Η Σοσιαλιστική Κυβέρνηση του Έντι Ράμα,  ήρθε στην εξουσία με τη δέσμευση ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή τοξικών αποβλήτων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που  ήταν μια κερδοφόρα συνεργασία μεταξύ της Αλβανίας και ορισμένων χωρών, τονίζοντας ότι η χώρα  έχει μετατραπεί σε έναν ευρωπαϊκό σκουπιδοτενεκέ.

Ωστόσο, διπλωμάτες που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα, δήλωσαν ότι για αυτούς είναι σημαντικό να βρεθούν και άλλες ευκαιρίες και πρόσθεσαν  ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να γίνουν μια σειρά παραλλαγές του θέματος, κατά το δοκούν.

Οι Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα, είπαν ότι θα σεβαστούν την απόφαση της Αλβανίας και παραμένουν πεπεισμένοι ότι οι προσπάθειες αφοπλισμού για τη Συρία, πρέπει να τηρηθεί στα όρια της προθεσμίας που είναι το 2014, βάσει του ψηφίσματος του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ορισμένες χώρες εξετάζουν σοβαρά  την αποδοχή της καταστροφής», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Jen Psaki και πρόσθεσε «λύσεις θα βρεθούν εν ευθέτω χρόνο’, αναφέρει το αλβανικό δημοσίευμα της Κομπετάρε.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr