Οι Τούρκοι διαλύουν ομάδα και απελαύνουν Σαουδάραβες πράκτορες


Νοέμβριος 2, 2013.

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα Κέντρα Τζιχάντ που ελέγχουν τη Συρία και στα οποία επικεφαλής είναι Σαουδάραβες- υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Αλ Ακμπάρ’ επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές» από την Άγκυρα, η απόφαση ελήφθη για δύο λόγους- η απότομη όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, λόγω του θέματος της Συρίας και την επιθυμία της Τουρκίας να δημιουργήσει θετικό κλίμα με το Ιράν.

Οι Τούρκοι είναι εξαιρετικά θυμωμένοι που ο σύμμαχός της, το Κατάρ, σταμάτησε να διαχειρίζεται τους αντάρτες της Συρίας και τον έλεγχο τους τον ανέλαβαν οι μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας.

Η μεγάλη στροφή της Τουρκίας παρατηρήθηκε μετά την ανατροπή  του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, στην Αίγυπτο.

 Η Τουρκία πιστεύει ότι το πραξικόπημα της Αιγύπτου χορηγήθηκε από τη Σαουδική Αραβία και θεωρεί ότι αυτή η ενέργεια μεταφράζεται σε επίθεση κατά των τουρκικών συμφερόντων στο αραβικό Μάγκρεμπ.

Πηγές της ‘Αλ Ακμπάρ’ προσθέτουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, επέστρεψε από την τελευταία συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Σαούντ αλ Φαϊζάλ, «σοκαρισμένος».

Οι Σαουδάραβες αρνήθηκαν να δώσουν στην Τουρκία «κάποιο ρόλο στο θέμα της Συρίας, ακόμη και στην περίπτωση ενός νέου καθεστώτος».

Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία είχαν προετοιμάσει το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο και ως πρώτη εκτέλεση του προγράμματος προβλέπεται η καταπολέμηση της ‘Χεζμπολάχ’, της Συρίας και του Ιράν και από την άλλη πλευρά της Τουρκίας, της Χαμάς, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του Κατάρ.

Οι Τούρκοι πιστεύουν, ακόμη, ότι σε αυτήν την ίντριγκα εμπλέκεται και η  ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών-Μοσάντ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr