Χαμηλό το επίπεδο των Αλβανο-βουλγαρικών οικονομικών σχέσεων



Νοέμβριος 22, 2013.

Τίρανα.

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Βουλγαρίας είναι σε χαμηλό επίπεδο.

Αυτό διαπιστώθηκε από τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στα Τίρανα.


 Η Βουλγαρία είναι η ένατη εταίρος στο τομέα των εξαγωγών και δωδέκατη στον τομέα των εισαγωγών.

Αυτό αποτέλεσε το κίνητρο μια συνομιλίας,  σήμερα στα Τίρανα, μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κριστιάν Βιγκένιν και της  προέδρου του Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νικολίν Γιάκα και των επιχειρήσεων- μελών του οργάνου αυτού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επιχειρηματίες από τις δύο χώρες, ο Βούλγαρος πρέσβης στα Τίρανα και δήμαρχοι από τα δύο κράτη.

Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Νικολίν Γιάκα, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση ότι «οι θεσμικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται καλύτερα με την άμεση επαφή των επιχειρηματιών».

Οι επιχειρηματίες κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασία και την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων τους, αφού υπάρχει περιθώριο των δυνατοτήτων συνεργασίας.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι οι προτάσεις τους θα  διαβιβαστούν στο Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας προκειμένου να βρεθούν βέλτιστες λύσεις.

Επίσης, ο πρόεδρος της Bulexpo της Σόφιας, Αλεξάνταρ Γιούντσεφ, που ήταν και συν-διοργανωτής της συνάντησης  είπε ότι υπάρχει προθυμία από τις δύο πλευρές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Επιπρόσθετα, ο Βούλγαρος πρέσβης στα Τίρανα, Ντίμιταρ Αρναούτοφ, κατέστησε σαφές ότι οι θύρες της πρεσβείας είναι ανοικτές για τις ερωτήσεις των επικεφαλής των ιδρυμάτων ή τους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις δύο χώρες.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr