Βούλγαροι φοιτητές με αλυσίδες και λουκέτα έκλεισαν το Πανεπιστήμιο της Σόφιας


Νοέμβριος 11, 2013.

Φοιτητές οι οποίοι ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, με αλυσίδες και λουκέτα έχουν κλείσει την κεντρική θύρα του κτηρίου του Πανεπιστημίου της Σόφιας, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη εδώ και 19 ημέρες.


Εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί και διανοούμενοι υποστηρίζουν τη διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και οι φοιτητές με την υποστήριξη των συμφοιτητών τους έχουν καταλάβει άλλα 18 πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.

«Έγινε ολοκληρωτική κατάληψη», δημοσίευσαν οι φοιτητές  της Σόφιας στη σελίδα που άνοιξαν στο Facebook, επιμένοντας στην κατάληψή της ως μια φωνή διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής διαφθοράς και της φτώχειας, συνθήματα που φέτος έχουν συγκλονίσει τη Βουλγαρία.

Μια μικρότερη ομάδα σπουδαστών διαμαρτύρονται στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου της Σόφιας επί 19 ημέρες, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι δραστηριότητες όλων των τάξεων.

Οι φοιτητές με πανό και συνθήματα ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ορεσάρσκι, νέες εκλογές και ριζική αντιμετώπιση της διαφθοράς στην πολιτική.

Την Δευτέρα υποστηρίχθηκαν από διαδήλωση 4 χιλιάδων ατόμων που διαδήλωναν ενάντια της κυβέρνησης, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Κάτω η Μαφία».

Στη Βουλγαρία, το φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις άρχισαν από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και η προηγούμενη κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αλλά οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται και μετά τη νέα τεχνοκρατική κυβέρνηση Ορεσάρσκι που ανέλαβε την εξουσία το Μάιο.
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr