Οι ΗΠΑ αναζητούν λύση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων


Νοέμβριος 26, 2013.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες ενεργά στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας. Ωστόσο, απομένει στις δύο χώρες να αποφασίσουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, δήλωσε ο Jonathan Moore, διευθυντής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  για τα Βαλκάνια.


«Γνωρίζουμε την κατάσταση στα Σκόπια από τις προσπάθειες της αναπληρωτού  Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαδικασία του Μάθιου Νίμιτς, η οποία διαρκεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Περιμένουμε να καταλήξουν σε συμφωνία και θα ήθελα οπωσδήποτε να δω  της επίλυση αυτής της διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, αφού οι πλευρές βρουν αμοιβαία αποδεκτή  λύση. Οι ευκαιρίες που παρέχεται στα Σκόπια είναι μεγάλες, ώστε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αμέσως μετά την εξεύρεση λύσης για το όνομα της χώρας. Αυτό πρέπει να παρακινήσει τους ηγέτες της χώρας να κάνουν ό, τι μπορούν για να βρουν μια λύση, αλλά θα πρέπει για αυτήν να συνεργασθούν με την Ελλάδα», δήλωσε ο Jonathan Moore.

Παρόμοια ήταν και η δήλωση που πρόσφατα έκανε η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για την Ευρώπη, Victoria Nuland.

Εξάλλου, ο Kurt Basinger, εμπειρογνώμονας για τα Βαλκάνια με έδρα το Σεράγεβο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί την επιρροή της στην πτωχευμένη Ελλάδα για να επιλύσει το ζήτημα αυτό.

Επίσης,- όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων- ο Haki Abazi του  Ιδρύματος Ροκφέλερ, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολής-Δύσης του Τζορτζ Σόρος, σε ομιλία του κατηγόρησε το κράτος των Σκοπίων που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr