Συρία: Διοικητής της αντιπολίτευσης παράτησε την αντίσταση κατά του Άσαντ


Νοέμβριος 8, 2013.

Κορυφαίος διοικητής των ανταρτών της Συρίας εγκατέλειψε τον αγώνα των ανταρτών κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πρόκειται για τον Αμπντούλ Τζαμπάερ αλ Οκάιντα που ανακοίνωσε  την παραίτησή του από τις γραμμές των ανταρτών στη βόρεια Συρία.


Ο αλ Οκάιντα είχε εγκαταλείψει το συριακό στρατό το  Μάιο του 2012 και τώρα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να εργασθεί σε μια διαιρεμένη εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου.

«Λόγω της άρνησης ορισμένων ανθρώπων να λάβουν τις εκκλήσεις μου για ενότητα, ανακοινώνω την παραίτησή μου από την ηγεσία του Επαναστατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου στο Χαλέπι», δήλωσε ο αλ Οκάιντα.

Η πληροφορία ελήφθη από βίντεο που καταγράφηκε στις 3 Νοεμβρίου, όπου αναφέρεται ότι ο υψηλότερος διοικητής των ανταρτικών δυνάμεων που αγωνίζονται επί 31 μήνες, εγκαταλείπει τον αγώνα.

Τον Ιούλιο του 2012, ο Αλ Οκάιντα είχε διατάξει την εισβολή των ανταρτών στη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, Χαλέπι.

Αλλά, οι αντάρτες υπό την αυξανόμενη κυριαρχία των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Αλ Κάιντα, είχαν καθηλωθεί στο Χαλέπι. Ο αλ Οκάιντα είπε ότι οι μαχητές του αρνήθηκαν να πάρουν όπλα και πυρομαχικά από τη διεθνή κοινότητα και ενέσκηψε φαγωμάρα μεταξύ τους.

«Σταματήστε να ανταγωνίζεστε για την εξουσία και τα φέουδά σας» είπε ο αλ Οκάιντα προς  τους αρχηγούς των ανταρτών «Γυρίστε όπως ήσασταν».

Η παραίτηση ήρθε δύο ημέρες μετά τον διωγμό των ανταρτών από μια θέση κλειδί στο Χαλέπι που έγινε σύγκρουση την 1η Νοεμβρίου. 
Η συριακός στρατός εισέβαλε στο προπύργιο της Σφέιρα, νοτιοανατολικά του Χαλεπίου, για την οποία ήττα, ο Αλ Οκάιντα είχε αναφέρει ως προδοσία της επανάστασης των Σουνιτών από τον υποστηριζόμενο από τη Δύση, Ελεύθερο Συριακό Στρατό, αναφέρει η αραβική πηγή.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr