Συρία: Σκοτώθηκε σημαντικός πράκτορας της CIA


  O Χαιτχάμ Νταρουίς στο κέντρο- (φωτό από Sky news arabic)

Νοέμβριος 17, 2013.

Στις 14 Νοεμβρίου στην επαρχία του Χαλεπίου σκοτώθηκε ο συνταγματάρχης  Χαιτχάμ Νταρουίς, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της  κοσμικής αντιπολίτευσης της Συρίας.


Ο Νταρουίς θεωρούνται πρωτοκλασάτο στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης και  συγχρόνως ο πιο σημαντικός πράκτορας-πληροφοριοδότης της CIA,στη Συρία.

Σκοτώθηκε σε μάχη στο Μάρα Αλρατίκ στο Χαλέπι. Οι συνθήκες του θανάτου του δεν είναι ακόμη σαφείς. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, σκοτώθηκε σε μια επιδρομή του συριακού στρατού, σύμφωνα με διαδόσεις σκοτώθηκε σε σύγκρουση αντιμαχόμενων παρατάξεων των ανταρτών.

Ο Νταρουίς είχε αυτομολήσει από το συριακό στρατό στα τέλη του 2011. Ίδρυσε την Ταξιαρχία Μουτζαχεντίν και στη συνέχεια την «Λίουα αλ Φατάχ-Συρίας» ένοπλη οργάνωση προσκείμενη στη «Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς πράκτορες της CIA στη βόρεια Συρία. Η αμερικανική μυστική υπηρεσία του είχε αναθέσει τον έλεγχο της βάσης της 4ης Ταξιαρχίας στο Χαλέπι και σε μια σειρά στρατιωτικών ερευνητικών κέντρων.

Είχε λάβει μέρος σε συνέδριο αντικαθεστωτικών της Συρίας στην τουρκική πόλη Gazientepe με εκπροσώπους της CIA. Στόχος ήταν η δημιουργία μιας οδού για την προμήθεια βαρέων όπλων προς τους αντάρτες.


Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Νταρουίς βρισκόταν σε σύσκεψη με άλλους αντάρτες στο Χαλέπι και τραυματίστηκε θανάσιμα από επιδρομή της αεροπορίας της Συρίας.

Πάντως, οι ανταρτικές ομάδες Λίουα, Τζαμπχάτ αλ Νούσρα και Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, προέβησαν σε κλήση όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, προκειμένου να σταματήσουν την προέλαση του συριακού στρατού στο Χαλέπι, αναφέρει η πηγή.


--




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr