Ria Novosti: Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε για πρώτη φορά στο λαό τη λέξη Κουρδιστάν


Νοέμβριος 16, 2013.

«Παλαιότερα, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης και οι αξιωματούχοι της χώρας ποτέ δεν πρόφεραν τη λέξη ‘Κουρδιστάν’ και χρησιμοποιούσαν τη φράση «περιφερειακή κυβέρνηση» ή «αυτονομία των Κούρδων», σημειώνει με νόημα το ρωσικό πρακτορείο Νόβοστι.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε για πρώτη φορά σε ομιλία του τη λέξη Κουρδιστάν, ενώπιον του λαού που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ, προς τιμή της συνάντησής του με την επικεφαλής της Αυτόνομης Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, σήμερα Σάββατο.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλοσωρίσω σήμερα εδώ στο Ντιγιαρμπακίρ, τον επικεφαλής του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί», είπε.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης και αξιωματούχοι της χώρας ποτέ δεν είχαν προφέρει τη λέξη αυτή, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

«Σαφώς,  αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο μήνυμα σε όλους μας. Δυστυχώς, όλα τα χρόνια της τουρκο-κουρδικής σύγκρουσης ήταν απαγορευμένη η λέξη Κουρδιστάν.

Τρεις με τέσσερις μήνες πριν, κινήθηκαν νομικές διαδικασίες εναντίον ενός συλλόγου που ονόμασαν το σύλλογό τους ως «Κίνημα Νεολαίας του Κουρδιστάν» καθώς και κατά γονέων οι οποίοι έδωσαν στα παιδιά τους την ονομασία ‘Κουρδιστάν’.

Το δικαστήριο ήταν αρνητικό στις ονομασίες αυτές. Σήμερα ο ίδιος ο Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι από τώρα και στο εξής γίνεται άρση της απαγόρευσης αυτής», δήλωσε στο Νόβοστι, ο γραμματέας του παραρτήματος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Mesna Şimşek.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr