Ένωση Αλβανών Διανοουμένων Σκοπίων: Μας προσβάλει το άγαλμα του τσάρου Στέφανου Ντούσαν


Δεκέμβριος 7, 2013.

Σκόπια.

Η ανέγερση του αγάλματος του τσάρου (βασιλιά) των Σέρβων, Στέφανου Ντούσαν, στο κέντρο των Σκοπίων, είναι προσβλητική πράξη και πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως, αναφέρει σε γραπτή δήλωση της η Ένωση Αλβανών διανοουμένων στα Σκόπια.


Χθες, έγινε απόπειρα να ξηλωθεί  από τη βάση το άγαλμα από εξοργισμένους Αλβανούς, ενώ σήμερα το μεσημέρι, ομάδα Σλάβων  συγκεντρώθηκε γύρω από το άγαλμα  φωνάζοντας υπέρ της διατήρησής του.

Η δήλωση των Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων αναφέρει:

«Ο λαός των Σκοπίων σήμερα μαστίζεται από τις συνέπειες της διαχείρισης αυτού του ηγεμόνα που αναγέρθηκε σε μνημείο και αποτελεί μεγάλη προσβολή και πρόκληση για τους Αλβανούς, οι οποίοι θυμούνται ότι κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, είχαν υποβληθεί σε  αναγκαστική σλαβοποίηση. Οι καθολικοί Αλβανοί, αναγκάστηκαν να γίνουν Ορθόδοξοι»

Στη  δήλωση των Αλβανών, επισημαίνεται ότι πρέπει να γίνει άμεση κατεδάφιση αυτού του αγάλματος, μια πράξη που θα ωφελήσει όλον τον πολυεθνικό λαό της χώρας.

--
[Τσάρος Στέφανος Ντούσαν: (1308-1355)]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr