Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπογράψουν συμφωνία επανεισδοχής


Δεκέμβριος 4, 2013.

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπογράψουν συμφωνία επανεισδοχής, με την οποία η Άγκυρα θα υποχρεούται να δεχθεί τους υπηκόους τρίτων χωρών, που πέρασαν μέσα από το έδαφός της προς την ΕΕ, σε αντάλλαγμα για τους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στα κράτη μέλη.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα.

Προβλέπεται ότι θα παρέλθουν έως και τρία χρόνια για να υλοποιηθεί η συμφωνία για χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.

«Ο τουρκικός λαός είναι μέρος της Ευρώπης», είπε ο Νταβούτογλου, ενώ η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Cecilia Malmström, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οι Τούρκοι πολίτες θα είναι σε θέση να ξεκινήσει η διαδικασία της ελεύθερης κυκλοφορίας  εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ο Επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, πρόσθεσε ότι η συμφωνία με την ΕΕ είναι ένα επίτευγμα χρόνων προσπαθειών και θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως σημειώνεται η συμφωνία δεν θα έχει αναδρομική ισχύ- δεν θα εφαρμοσθεί για όσους έχουν ήδη εισέλθει σε χώρα της ΕΕ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την εφημερίδα ‘Radikal’, πρώτα η Τουρκία θα υπογράψει τη συμφωνία επανεισδοχής που μονογραφήθηκε τον Ιούνιο του 2012 και στη συνέχεια θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την απαλλαγή της υποχρέωσης στη θεώρηση.

Η ομάδα των 28 θα ακολουθήσει, εάν η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της, βάσει της συμφωνίας. Η διαδικασία προβλέπεται να κρατήσει τρία χρόνια και κατόπιν οι πολίτες της Τουρκίας θα μπορούν να διακινούνται χωρίς βίζα σε χώρες της ΕΕ, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα επικαλούμενο την ‘Radikal’.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr