Εξοργισμένος ο Ομπάμα με τον Ερντογάν


Το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία μπορεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία Δύσης-Ιράν

Δεκέμβριος 29, 2013.

Η Τουρκία ήρθε στο παγκόσμιο προσκήνιο μετά το σκάνδαλο της διαφθοράς και τους ισχυρισμούς για συναλλαγές χρυσού με το Ιράν, που έχει προκαλέσει την ανησυχία της Ουάσιγκτον.


Υπάρχουν φόβοι, επισημαίνει το τουρκικό δημοσίευμα, να επηρεαστεί αρνητικά η συμφωνία για τα πυρηνικά, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε άμεσα την ανησυχία του.

Το τουρκικό δημοσίευμα του πόρταλ «odaTV» επικαλείται άρθρο στην Daily Beast όπου αναφέρεται ότι «το σκάνδαλο της διαφθοράς που εκτυλίσσεται στην Τουρκία, ενδέχεται να επηρεάσει τη συμφωνία των ΄έξι’ με το Ιράν, αφού βγαίνουν στη φορά γεγονότα τα οποία παρουσιάζουν την Τουρκία να έχει προκαλέσει ζημιά στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά του Ιράν, με δοσοληψίες πώλησης χρυσού από την τουρκική τράπεζα Halkbank για αγορά πετρελαίου».

Επιπρόσθετα, αναφέρεται η αθυροστομία του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ, όπου χρησιμοποιήθηκαν  απειλητικές εκφράσεις από τον Τούρκο πρωθυπουργό,  κατά των Αμερικανών διπλωματών στην Άγκυρα.

«Σύμφωνα με την έρευνα που γίνεται στην Τουρκία, αποκαλύφθηκε μια σύνθετη συμφωνία που είχε γίνει με τον Ιρανό έμπορο χρυσού Reza Zarrab και τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών και τον διευθυντή της κρατικής τράπεζας Halkbank.
Η συμφωνία προέβλεπε πώληση από το Ιράν πετρελαίου και φυσικού αερίου με πληρωμές σε μετρητά τα οποία κατατίθεντο στην αναφερομένη τράπεζα. Για να παρακαμφθούν οι διεθνείς κυρώσεις για τη μεταφορά χρημάτων στο Ιράν, οι καταθέσεις των μετρητών μετατρέπονταν σε χρυσό που η Τουρκία εξήγαγε στην Τεχεράνη, συχνά μέσω Ντουμπάι.
Οι εκθέσεις των εισαγγελέων αναφέρουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια οκτώ (8) δισεκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν ως χρυσός στο Ιράν.
Ωστόσο, οι αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι αρκετά υψηλότερος και υπολογίζουν σε 13 δις δολάρια από το Μάρτιο του 2012 ως τον Ιούλιο του 2013. Επισημαίνεται ότι τον Ιούλιο του 2013, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, έκλεισαν διαρροές σε απαγόρευση εξαγωγής χρυσού προς το Ιράν», γράφει το αμερικανικό δημοσίευμα που επικαλείται η oda TV.

Η Τουρκία, φαίνεται  να παρέβη τις διεθνείς κυρώσεις, προκαλώντας την οργή της Ουάσιγκτον.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr