Τούρκος Πρωθυπουργός: Ξένες πρεσβείες με έβαλαν στο στόχο


Διαδηλώτρια με κούτα παπουτσιών μπροστά στην Halkbank


Δεκέμβριος 21, 2013.

Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε ότι θα απελάσει ξένους πρεσβευτές, το Σάββατο, κατηγορώντας τους για εμπλοκή τους στη μεγάλη διαφθορά  και στην τοποθέτηση ανθρώπων  στην κυβέρνηση που δούλευαν εναντίον του, όπως διαφάνηκε από  την έρευνα δωροδοκίας.


Στο μεταξύ, εκατοντάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία, η οποία φυλάσσεται από δυνάμεις των ΜΑΤ και ειδικούς φρουρούς.

Το κύκλωμα της διαφθοράς με τις συλλήψεις δεκάδων πολιτικών και επιχειρηματιών έχει προκαλέσει τεράστια βλάβη στο κυβερνών κόμμα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η «βρώμικη επιχείρηση» προγραμματίσθηκε για να βλάψει την κυβέρνηση πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2014.

Οι εκλογές θεωρούνται ως ψήφος εμπιστοσύνης στη δεκαετή θητεία του, η οποία κλονίζεται από τις διαδηλώσεις του Καλοκαιριού και την κριτική που καθημερινά αυξάνεται.

«Μερικοί πρεσβευτές ασχολούνται με προκλητικές ενέργειες», είπε ο Ερντογάν το Σάββατο στην πόλη του Εύξεινου Πόντου, Σαμψούντα: «Έχετε υπερβεί τα καθήκοντά σας, έχετε περάσει το όριο και η κυβέρνηση αυτή θα επέμβει. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατήσουμε σε αυτήν τη χώρα», είπε χωρίς να κατονομάσει πρεσβείες χωρών.

Στην Άγκυρα το Σάββατο 500 άτομα διαδήλωσαν καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί μετά τις καταγγελίες για διαφθορά. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις- Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Μερικοί διαδηλωτές κρατούσαν μια  κούτα από παπούτσια.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία κατέσχεσε 4,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, κρυμμένα σε κούτα από παπούτσια στο σπίτι του Σουλεϊμάν Ασλάν, διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής τράπεζας Halkbank.

Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πρέσβη τους ότι βρίσκεται πίσω από την υπόθεση της διαφθοράς που έχει παγιδεύσει πολιτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων μελών  του υπουργικού συμβουλίου και τον δήμαρχο της περιοχής της Κωνσταντινούπολης που είναι το προπύργιο των ισλαμιστών με βάση το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’ έγραψε το Σάββατο: « Έξω από τη χώρα», που προφανώς απευθύνονταν στον πρέσβη των ΗΠΑ, Φράνσις Ρικιαρντόνε.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ αρνήθηκε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες ‘Ψέματα και συκοφαντίες’.

Ο Αμερικανός πρέσβης μέσω του Twitter έγραψε στα τουρκικά: « Κανείς δεν πρέπει θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις Τουρκίας –ΗΠΑ, με αβάσιμους ισχυρισμούς».
Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έχουν επίσης κατηγορήσει το Ισραήλ, ότι συμμετέχει στην τροφοδότηση της διαφθοράς.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr