Αλβανία: «Εκατό χρόνια ανεξαρτησίας αλλά είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη»


Δεκέμβριος 2, 2013.

«Σήμερα είμαστε η χώρα με την ασθενέστερη δημοκρατία στην Ευρώπη. Είμαστε μια χώρα των Βαλκανίων, που ως επί το πλείστον οι κάτοικοι μεταναστεύουν προς τη Δύση.


Έχουμε περίπου 700 χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, περίπου 300 χιλιάδες Κοσοβάρους στην Ελβετία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και αλλού. Τα αλβανικά κράτη δεν έχουν καθόλου πόρους για να βγάλουμε ένα αλφαβητάρι, για τους ερχόμενους να μάθουν την ιστορία της πατρίδας τους, των πατεράδων τους.

»Σήμερα οι Αλβανοί είναι οι πιο απομονωμένοι στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο. Γιατί; Διότι έχουμε έλλειψη προσωπικότητας, της πραγματικής ταυτότητας του κράτους, ενώ συγχρόνως οι πολιτικοί είναι ανεύθυνοι.

»Έχουμε την ελευθερία της πολλαπλασιαστικής δημοκρατίας, όπου όλοι σήμερα, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, νέοι και γέροι, ονειρεύονται τη μετανάστευση, να πάνε ‘στη γη της επαγγελίας’, για μια καλύτερη ζωή.

»Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη της τίμιας εργασίας με περισσότερο θάρρος στην πατρίδα, να ενθαρρύνουμε τις δικές μας αξίες και να μην τις αφήνουμε στα χέρια των άλλων. Να δώσουμε προσοχή, έμφαση στα μικρά πράγματα που μας καθορίζουν, να συνειδητοποιήσουμε ότι η ελευθερία του καθενός από εμάς έχει την ευαισθησία ενός αραχνοΰφαντου υφάσματος. Σήμερα πρέπει να φυλάξουμε τις αξίες μας περισσότερο από ποτέ».

Τα παραπάνω σημειώνει ο Ymer Halimi- καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα- σε άρθρο του στην εφημερίδα Shekulli με αφορμή τα 101 χρόνια της αλβανικής ανεξαρτησίας,  δίνοντας με λίγα λόγια την εικόνα και τη νοοτροπία της γενικότερης αλβανικής κοινωνίας.
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr