Ισραήλ, Ιορδανία και Παλαιστίνιοι υπέγραψαν συμφωνία για το νερό


Δεκέμβριος 9, 2013.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους και την Ιορδανία για την κατασκευή ενός αγωγού διοχέτευσης του νερού από την Ερυθρά Θάλασσα στη Νεκρά Θάλασσα.


Στο νερό θα γίνεται αφαλάτωση σε μία νέα εγκατάσταση στην Ιορδανία και θα χρησιμοποιείται από το Ισραήλ και την Ιορδανία. Μερική ποσότητα από το νερό θα χρησιμοποιηθεί για την ανασύσταση της συρρίκνωσης της Νεκράς Θάλασσας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αγωγός θα είναι 180 χιλιομέτρων και αναμένεται να κοστίσει τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια και θα χρειασθούν τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

Περίπου 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού θα απορροφούνται ετησίως. Οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ έχει καθορίσει να τους παρέχει ένα μέρος από το νερό αυτό.

Η συμφωνία υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου και αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της έλλειψης του νερού στη Μέση Ανατολή.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr