Independent: «Χρεοκόπησε η αμερικανική και βρετανική πολιτική στη Συρία»


‘Η Τουρκία θα υποστεί τις συνέπειες της δυσλειτουργικής πολιτικής της’

Δεκέμβριος 15, 2013.

Η τελική χρεοκοπία της αμερικανικής  και της βρετανικής πολιτικής στη Συρία ήρθε πριν από 10 ημέρες με το Ισλαμικό Μέτωπο, μια σουνιτική ομάδα τζιχάντ που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, η οποία κατέλαβε την έδρα του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού- ΕΣΣ,  στο Μπαμπ αλ Χάουα, στη συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία.

Ο ΕΣΣ, μαζί με τον συριακό Εθνικό Συνασπισμό, ομάδες τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν βοηθήσει εδώ και χρόνια και που βρίσκονταν στο επίκεντρο των συριακών στρατιωτικών και πολιτικών γεγονότων της αντιπολίτευσης, απαξιώθηκαν.

Οι υπόλοιποι μαχητές του ΕΣΣ, που διεσκορπίστηκαν, άλλαξαν ομάδες ή αφιέρωσαν όλες τις προσπάθειές τους για να επιβιώσουν από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών και της Αλ Κάιντα.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία σταμάτησαν την παράδοση της «μη θανατηφόρου βοήθειας» προς την αποθήκη ανεφοδιασμού στο Μπαμπ αλ-Χάουα. Ο αγαπημένος  της Δύσης, διοικητής των ανταρτών, στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ της Τουρκίας και των πρώην  υποστηρικτών και χρηματοδοτών του στο Κατάρ.

Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα και η άλλη πλευρά ελέγχεται τώρα από το Ισλαμικό Μέτωπο. Η λεγόμενη μετριοπαθής πτέρυγα της συριακής εξέγερσης έχει πολύ περιορισμένη επιρροή, αλλά οι εκπρόσωποί της εξακολουθούν να καλούνται από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, για να παρακολουθήσουν το συνέδριο  της ειρήνης στη Γενεύη, στις 22 Ιανουαρίου για να διαπραγματευθούν την αναχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.
Η σύγχυση για το τι συμβαίνει είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι ηγέτες της Δύσης δεν μπορούν να πληρώσουν τόσο υψηλό  πολιτικό τίμημα στη χώρα τους, όσο θα έπρεπε για την αποτυχία τους στην πολιτική της Συρίας.

Αλλά αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός και ο ΕΣΣ, είναι οι ίδιοι άνθρωποι τους οποίους οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν πήγαν για πόλεμο τον Αύγουστο και τους είδαν ως υποψήφιους για την αντικατάσταση του Άσαντ  στην εξουσία στη Συρία. Η πρόσφατη κατάρρευση δείχνει πόσο σωστά η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες είχε απορρίψει τη στρατιωτική επέμβαση.

... Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, δεν έχουν πολλές επιλογές εκτός από το να προσπαθήσουν να ελέγξουν το τέρας του Φρανκεστάιν Τζιχάντ, που βοήθησαν να δημιουργηθεί στη Συρία και απειλεί με αποσταθεροποίηση το Λίβανο και το Ιράκ.

Η Τουρκία, μπορεί σύντομα να εκφράσει τη λύπη της που έδωσε την άδεια για την ελεύθερη διέλευση τόσο πολλών  τζιχαντιστών στη Συρία. Η Άγκυρα θα μπορούσε να κλείσει τα 500 μίλια των συνόρων της με τη Συρία ή να φιλτράρει εκείνους που τα διασχίζουν.

Αλλά η τουρκική πολιτική στη Συρία και το Ιράκ ήταν πολύ δυσλειτουργική τα τελευταία τρία χρόνια και μπορεί να είναι πολύ αργά να διορθώσει τις συνέπειες που αχρεωστήτως έπειθε τον εαυτό της να πέσει ο Άσαντ...

--
Από το άρθρο του Patrick Cockburn στη βρετανική εφημερίδα Independent
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr