Αίγυπτος: Δημοσιογράφοι του Al Jazeera κατηγορούνται για τρομοκρατία


Ιανουάριος 29, 2014.

Κάιρο.

Είκοσι εργαζόμενοι στο ειδησεογραφικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, συμφερόντων του Κατάρ, έχουν παραπεμφθεί στο ποινικό δικαστήριο για μια σειρά κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοτηλεοπτικών ψευδών ειδήσεων και ότι ανήκουν σε τρομοκρατική ομάδα.


 Ο κεντρικός πυρήνας τη ομάδας αποτελείται από τρία άτομα τα οποία είχαν συλληφθεί στις 29 Δεκεμβρίου. Αυτά ήταν ο αμερικανό-καναδός επικεφαλής του γραφείου Mohamed Fadel Fahmy, ο ανταποκριτής της Αυστραλίας, Peter Greste και ο Αιγύπτιος παραγωγός Baher Mohamed.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Fadel Fahmy αναφέρεται ως μέλος της «τρομοκρατικής» Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος «δημιούργησε ένα δίκτυο μέσων ενημέρωσης» που ειδικεύονταν στην παραγωγή προκατασκευασμένων ειδήσεων και βίντεο, τα οποία στη συνέχεια προβάλλονταν στο Αλ Τζαζίρα και στο CNN, σε μια προσπάθεια να αμαυρώσουν την εικόνα της Αιγύπτου στο εξωτερικό, καθώς απεικόνιζαν την Αίγυπτο εν μέσω ενός εμφυλίου πολέμου.

Οι κατηγορούμενοι, εφ’ όσον κριθούν ένοχο, αντιμετωπίζουν φυλάκιση από 15 έως 25 ετών, χωρίς να εξαιρείται η πιθανότητα θανατικής ποινής, σύμφωνα με τον δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ahmed Ezzat.

«Η ποινές θα εξαρτηθούν από την ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων», πρόσθεσε, σύμφωνα με το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr