Οι Αμερικανοί επιδιώκουν διάλογο με τις ομάδες των Ισλαμιστών στη Συρία


Ιανουάριος 14, 2014.

Ουάσιγκτον.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει ξεκινήσει προσπάθειες για διάλογο με ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.


Αξιωματούχοι είπαν ότι η κυβέρνηση και ο αμερικανικός στρατός προσπαθούν να πείσουν τους μαχητές, που είναι ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, να συνεργασθούν με τους Δυτικούς σε μια προσπάθεια για τερματισμό της σχεδόν τρίχρονης εμπόλεμης διαμάχης στη Συρία.

«Νομίζω ότι αξίζει να γνωρίζουμε κατά πόσο αυτές οι ομάδες έχουν την πρόθεση να μετριασθούν και να αποκλειστούν (σταματήσουν) ή εάν διέπονται εξαρχής από ριζοσπαστισμό», είπε ο στρατηγός Martin Dempsey, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει σε αυτήν την προσπάθεια.

Σε μια ενημέρωση στις 4 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ο Dempsey δεν προσδιόρισε τις ισλαμικές παραστρατιωτικές ομάδες ή δεν προέβη στον καθορισμό τους, ποιες από αυτές συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Οι αξιωματούχοι, ωστόσο,  γνωρίζουν ότι με την Αλ Κάιντα είναι οι ομάδες του «Ισλαμικού Εμιράτου του Ιράκ και του Λεβάντε» και το «Μέτωπο της Νίκης- al Nusra», οι οποίες είναι και οι ισχυρές δυνάμεις των ανταρτών.

Εξάλλου, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο διάλογος των ΗΠΑ έχει εστιασθεί  με το νέο Ισλαμικό Μέτωπο, μια συμμαχία που ενισχύεται οικονομικά από τη Σαουδική Αραβία, για την αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις να ενταχθούν ή να υποστηρίξουν μια διάσκεψη ειρήνης για τη Συρία, όπως έχει προγραμματισθεί για τις 22 Ιανουαρίου 2014 στη Γενεύη-Ελβετία.

«Ο στόχος της διπλωματίας, σύμφωνα με τους δυτικούς αξιωματούχους είναι να πείσει ορισμένους ισλαμιστές να υποστηρίξουν  την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία στη Γενεύη, στις 22 Ιανουαρίου, γιατί όπως πιστεύεται, οι συνομιλίες χωρίς την υποστήριξή τους, δεν θα αποδώσει μια συμφωνία ώστε να έχει διάρκεια» ανέφερε η εφημερίδα.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Άμυνας, Chuck Hagel, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν μια πολιτική επίλυσης του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Ο Hagel επεσήμανε ότι η διαδικασία ξεκίνησε με το διεθνές ψήφισμα για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
--






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr