Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας αρνήθηκε συνάντηση με ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ


«Η χώρα δεν είναι αποικία κανενός»


Ιανουάριος 13, 2014.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα αρνήθηκε να συναντηθεί με την ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ.

 Την Παρασκευή έφθασε στο Βουκουρέστι η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η άφιξη της οποίας προκάλεσε σπασμωδικές κινήσεις στους επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο σύμβουλος της κυβέρνησης σε νομικά θέματα με αρμοδιότητα στις μειονότητες και τις διεθνείς σχέσεις, Γκιόργκι Φρούντα δήλωσε ότι ανησυχεί για τη ‘στάση’ των ΗΠΑ και ανέφερε ότι η χώρα δεν είναι αποικία κανενός.

Επίσης, άλλος πρωτεύων σύμβουλος, ο Ράντου Πόπα, αρμόδιος για πολιτικά θέματα, είπε ότι «σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τις δηλώσεις του κ. Φρούντα.

«Η επίσκεψη της υφυπουργού των ΗΠΑ δεν αντανακλά μια επίσκεψη όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά έρχεται για να μας ελέγξει, αν έχουμε βρωμιά κάτω από τα νύχια μας, συμφωνώ ότι δεν είμαστε μια αποικία ώστε να έρθει για να μας τραβήξει το αυτί», είπε.

Ο ίδιος σύμβουλος τόνισε ότι δεν είχε καμία πληροφόρηση ότι η Νούλαντ, θα συζητούσε  με το Βουκουρέστι για την αποδυνάμωση του κράτους δικαίου, αναφερόμενος στη διατύπωση που περιέχεται στην ανακοίνωση της επίσκεψής της.
Αποτέλεσμα αυτών στην κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα, είχε τη δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι «είχε επιφορτισμένο πρόγραμμα» και δεν μπορούσε να συναντηθεί με την Αμερικανίδα διπλωμάτη.

Η Victoria Nuland είχε προγραμματίσει συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν,  με τον υπουργό Εξωτερικών Titus Corlăţean, τον πρόεδρο της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου, καθώς επίσης και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr