Κοινές πρεσβείες Σκοπίων- Μαυροβουνίου-Σερβίας


Ιανουάριος 14, 2014.

Το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια ενδιαφέρονται  να καθιερώσουν κοινές διπλωματικές αποστολές στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης  της Σερβίας, αλλά διατείνονται ότι θα μοιράζονται το κόστος του χώρου και όχι κοινή διπλωματία, αναφέρει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


«Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Πόμπγεντα» [‘Νίκη’] της Ποντγκόριτσα  και η σερβική ‘Μπλίτς’, το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Μαυροβουνίου έχει έρθει σε συνομιλίες με τα κράτη της περιοχής να δημιουργήσουν κοινές διπλωματικές αποστολές βάσει του «σκανδιναβικού μοντέλου».

Σημειώνουν, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων στις 27 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού διαμονή των διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό.

Με βάση αυτό το έγγραφο, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια θα παραχωρήσουν κάποιο χώρο στις πρεσβείες τους, στις χώρες όπου σχεδιάζουν να ανοίξουν νέες  διπλωματικές και προξενικές αποστολές και θα παρέχεται η δυνατότητα εξεύρεσης κοινών κτηρίων σε κράτη στα οποία καμία από τις δύο χώρες  δεν έχει παρουσία και προγραμματίζουν να ανοίξουν διπλωματικά και προξενεία γραφεία.

Στην εφημερίδα «Πόμπγεντα» σημειώνεται ότι με βάση τα επιμέρους πρωτόκολλα, θα καθορίζονται από κοινού οι πόροι και οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται, τουλάχιστον, μια φορά το χρόνο, από τους εκπροσώπους των δύο χωρών σε μια συνεδρίαση αξιολόγησης των κοινών εργασιών.

Σε σχετική αναφορά, ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, ο Νίκολα Γκρούεφσκι ,δήλωσε ότι η ιδέα για κοινούς χώρους στα διπλωματικά κτήρια, είναι χωρίς πολιτικό υπόβαθρο και γίνεται μόνο για εξοικονόμηση χρημάτων και όχι για κοινή διπλωματία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, ανέφερε ότι το ζήτημα τέθηκε συζητώντας με συναδέλφους του από τη Σερβία, την Τουρκία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο και την Κροατία, για κοινό χώρο στα διπλωματικά κτήρια που δεν χρησιμοποιούνται πλήρως, σύμφωνα με την ‘Μπλίτς’.

Το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε τον οργανισμό ‘beta’ ότι το Βελιγράδι δεν έλαβε επίσημη πρωτοβουλία για τη δημιουργία κοινών διπλωματικών αποστολών, με βάση το ‘σκανδιναβικό μοντέλο’, αλλά επεσήμανε ότι η θέσπιση κοινών πρεσβειών στην περιοχή, θα ήταν μάλλον ανέφικτη, διότι  η Σλοβενία είναι μέλος της ΕΕ, ενώ η Σερβία και οι άλλες βαλκανικές χώρες, προσβλέπουν να ενταχθούν.

Πρωτοβουλία για τις χώρες  της περιοχής να δημιουργήσουν κοινές διπλωματικές αποστολές στο ‘σκανδιναβικό μοντέλο’ ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Σερβίας Ιβάν Μερκίτς για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, στις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr