Τουρκία: Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει για το σκάνδαλο διαφθοράς


Ιανουάριος 7, 2014.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας- MİT, είχαν προειδοποιήσει, οκτώ μήνες πριν την αποκάλυψη (17 Δεκ. 2013) του σκανδάλου διαφθοράς για τις δωροδοκίες υπουργών, αναφέροντας το όνομα του Reza Sarraf, του κύριου πρωταγωνιστή του σκανδάλου.


«Πριν από σκάνδαλο που ξέσπασε στις 17 Δεκεμβρίου του 2013, με την έρευνα που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη για τη διαφθορά και τη δωροδοκία των υπουργών και τα χρήματα που διακινούνταν, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο (2013), η τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών – MİT συνέταξε έκθεση τριών σελίδων, στην οποία ο συλληφθείς επιχειρηματίας Reza Sarraf και κάποιοι υπουργοί που κατονομάζονταν φέρονταν μπλεγμένοι σε διαφθορά.

»Η έκθεση σημείωνε χαρακτηριστικά τις σχέσεις του Saraff με τους υπουργούς και ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον της κυβέρνησης, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του «Doğan».

Η έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών- σύμφωνα με το δημοσίευμα- αναφέρονταν στο «μεγάλο παζάρι» με το χρυσό και στις συναλλαγές συναλλάγματος με τον Ιρανό πολίτη Reza Sarraf με τους Τούρκους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών καθώς και τη στενή σχέση που είχαν με τον αδελφό του Sarraf, τον Μοχάμεντ, και τις δοσοληψίες τους.

Στο δημοσίευμα γίνεται σύνδεση της υπόθεσης με το αεροπλάνο που είχε φορτίο χρυσού, και είχε προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη προερχόμενο από την Γκάνα με προορισμό το Ντουμπάι,  κατά το παρελθόν έτος. Τότε τα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι το φορτίο θα κατασχεθεί.

Γίνονται, ακόμη, αναφορές για τα ταξίδια των  οικογενειών  των υπουργών με ιδιωτικό αεροπλάνο του Ιρανού επιχειρηματία και τις οικονομικές δοσοληψίες που είχαν.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr