Βενιζέλος: «Το πρόβλημα της Βουλγαρίας με τα Σκόπια είναι μεγαλύτερο από την ονομασία»


«Τι είπανε κεκλεισμένων των θυρών στη Γαλλική Γερουσία»

Ιανουάριος 25, 2014.

Οξεία κριτική έγινε από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, με αφορμή δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Παρίσι, ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας, πριν από μία εβδομάδα.


Η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2014 και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο Παρίσι, παρουσίασε ορισμένες από τις προτεραιότητες της, στη συνέχεια, απάντησε σε ερωτήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο- αναφέρει το βουλγαρικό δημοσίευμα-  το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με τα Σκόπια είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που έχει η Βουλγαρία, για «τεχνητή εθνική ταυτότητα», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle, στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον Βενιζέλο, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να δεχθεί ένα συμβιβασμό.

«Πρέπει να βρεθεί  μια λύση στο όνομα της FYROM. Το όνομα Μακεδονία, όπως είναι γνωστό φέρουν οι περιοχές: η Κεντρική Μακεδονία με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη,  η Δυτική Μακεδονία, η αλβανική Μακεδονία και η βουλγαρική Μακεδονία. Εμείς προσφέρουμε μια τελική συμβιβαστική λύση, σε ένα όνομα για κάθε χρήση».
Σύμφωνα, εξάλλου, με τη σκοπιανή έκδοση Dnevnik  η διαμάχη για το όνομα που έχει η Ελλάδα με τα Σκόπια, είναι πολύ μικρότερο πρόβλημα από το «ιδεολογικό» πρόβλημα που έχει η Βουλγαρία.

«Υπάρχει ένα σημαντικό ιδεολογικό πρόβλημα της εθνικής ταυτότητας μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας. Το δικό μας πρόβλημα είναι μικρό σε σύγκριση με τα μεγάλα γλωσσικά και ιστορικά θέματα. Στα Σκόπια δεν μιλούν ελληνικά, μιλούν μια γλώσσα  τη «ψευδομακεδονική» που σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα είναι βουλγαρική», είπε ο Βενιζέλος.

Οι δηλώσεις αυτές περιέχονται στο κείμενο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλικής Γερουσίας, στην οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κεκλεισμένων των θυρών, αναφέρθηκε με την ευκαιρία των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει το δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr