Σκόπια: Η διαμάχη για το όνομα στην ημερήσια διάταξη του Βενιζέλου με Κέρι





Ιανουάριος 13, 2014.

Αυτήν την εβδομάδα ο Τζον Κέρι και ο Λορέντ Φαμπιούς θα υποδεχθούν τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.


Ο Βενιζέλος άρχισε από χθες μια διπλωματική εκστρατεία που θα κρατήσει μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, που θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τη σερβική κυβέρνηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας-ΕΕ.

Η πρώτη στάση στο ταξίδι του Βενιζέλου είναι το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Laurent Fabius. Από την πόλη του Φωτός ο Έλληνας υπουργός θα πετάξει στις ΗΠΑ, όπου την Πέμπτη θα διαβεί το κατώφλι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με πηγές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το ζήτημα της ονομασίας του νοτιοσλαβικού κράτους, θα είναι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών Βενιζέλου-Κέρι, αλλά όχι το κύριο θέμα συζήτησης, ούτε ενδείκνυται  ως κύριος λόγος μετάβασης του Βενιζέλου στις ΗΠΑ.

Οι δύο υπουργοί, εκτός από το σκοπιανό θα συζητήσουν το θέμα της Κύπρου, τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, την ενέργεια, την οικονομική κρίση και το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Υπάρχει και ζήτημα της ανησυχίας των ΗΠΑ για την αύξηση των εγχώριων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ελλάδα.

Ο Βενιζέλος και ο Κέρι είχαν, ήδη, την ευκαιρία να συζητήσουν για το σκοπιανό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και σύμφωνα με πηγές, το ίδιο θέμα συζήτησαν και στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο.

Η στάση του Βενιζέλου, τελευταία, χαρακτηρίζεται ως ριζοσπαστική, με δεδομένο τη συνάντηση στο ΝΑΤΟ, όπου δήλωσε ότι η διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για τα Σκόπια, επικρίνοντας την εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στο κρατίδιο με τα εσωτερικά προβλήματα και την αποτυχία της συμφωνίας- πλαισίου αλλά και γενικότερα από την ιδεολογία που διακατέχονται τα Σκόπια.

Σύμφωνα με πηγές το ζήτημα των Σκοπίων θα αναφερθεί με τον Φαμπιούς, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά το κυρίως θέμα θα εστιασθεί στη σύγκρουση στη Συρία και τη Λιβύη, θέματα που είναι σοβαρότερα την περίοδο αυτή.

Η Ελλάδα δεν αναμένεται, ούτε προβλέπεται, να ζητήσει βοήθεια για πιέσεις προς τα Σκόπια από τις δύο επισκέψεις, ώστε να επιτευχθεί κάποια κίνηση στις ελληνο-σκοπιανές σχέσεις, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr