Η Αλβανία θα καταργήσει το σλαβικό δήμο στη Μεγάλη Πρέσπα



Ιανουάριος 10, 2014.

Με το νέο νόμο της αλβανικής αυτοδιοίκησης ο δήμος Πούστετς της Μεγάλης Πρέσπας που κατοικείται κυρίως από σλαβικό πληθυσμό θα συγχωνευθεί με άλλους δήμους της περιοχής. Η νέα δομή της αυτοδιοίκησης στην Αλβανία, η οποία προετοιμάζεται,  θα ισχύσει στις εκλογές του 2015, σημειώνει η τοπική σλαβική εφημερίδα του Πούστετς.


Ο νέος δήμος θα έχει πληθυσμό πάνω από 40.000 κατοίκους θα ονομάζεται Πολένη ή Πόϊαν και θα αποτελείται  από  τους δήμους Πούστετς και Βρέστας καθώς και πολλά χωριά του δήμου Μπουλγκάρετς.

Οι εκπρόσωποι της σλαβικής μειονότητας στην Αλβανία θεωρούν ότι η προσάρτηση του δήμου Πούστετς θα έχει μεγάλη επίδραση στη μειονότητα, αφού το νέο δημοτικό συμβούλιο θα έχει επικεφαλής έναν Αλβανό δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία θα αποτελείται από Αλβανούς, βάσει του πληθυσμού των νέων  δημοτικών διαμερισμάτων.

Έτσι, συν τω χρόνω, θα αλλάξει η εθνοτική δομή των παραλίμνιων οικισμών της Μεγάλης Πρέσπας που τώρα κατοικούνται από σλαβικό πληθυσμό.

Οι προηγούμενες πρωτοβουλίες της μειονότητας δεν είχαν προβλέψει τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και την ενδεχόμενη κατάργηση του δήμου Πούστετς.

Σύμφωνα με το δήμο Πούστετς, μια ενέργεια που θα καταργούσε το δήμο της μειονότητας είναι αντίθετη προς  τις διεθνείς συμβάσεις περί μειονοτήτων, γράφει το δημοσίευμα της σλαβικής μειονότητας στην Αλβανία.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr