Η Άγκυρα προσπαθεί ανεπιτυχώς να επαναφέρει τις παλιές σχέσεις με την Τεχεράνη


«Μαριονέτα στα χέρια των σιωνιστών είχε γίνει ο Ερντογάν»...


Ιανουάριος 30, 2014.

Μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  επισκέφθηκε το Ιράν , το οποίο το αποκάλεσε «δεύτερο σπίτι του», γράφει το ρωσικό Ρέγκνουμ.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ιρανό Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, και τον πρώτο αντιπρόεδρο Ισκάχ Γιαχανγκίρι.

Στην τουρκική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας, Ενέργειας, Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, τα δύο μέρη υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία μια κοινής επιτροπής εμπορίου. Επίσης, ο Ιρανός υπουργός Εμπορίου και υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, υπέγραψε και μία εμπορική συμφωνία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας της Τουρκίας, οι διαπραγματεύσεις  έκλεισαν με συμφωνία 10 ετών.

Με τους όρους της, η Τουρκία παρέχει στο Ιράν δασμολογική έκπτωση για ορισμένα γεωργικά προϊόντα, σε αντάλλαγμα  της Τεχεράνης σε έκπτωση δασμών των βιομηχανικών προϊόντων της Τουρκίας.

Επίσης, υπεγράφη μια συμφωνία συνεργασίας για ανταλλαγή πληροφοριών και φωτογραφιών μεταξύ του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu και του ιρανικού IRNA.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία συμμερίζεται τη θέση του Ιράν, σχετικά με την ανάγκη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Εμείς θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με το Ιράν για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων», ανέφερε ο Ερντογάν στο πρακτορείο Fars.
Οι πρόεδροι των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση τουρκο-ιρανικού ανώτατου συμβουλίου πολιτικής συνεργασίας.

Στο συμβούλιο θα μετέχουν οι υπουργοί που έχουν εποπτεία τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό και πολιτισμικό τομέα.

Το νέο όργανο θα πραγματοποιεί ετήσιες συνόδους προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις παραμονές της επίσκεψης του Ερντογάν στην Τεχεράνη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν στην Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά, Χατζή Αμπντουλαχ Σαντέκ, αποδοκίμασε το ρόλο του πρωθυπουργού της Τουρκίας στη συριακή κρίση.

Ο Ιρανός πολιτικός είπε ότι μέχρι πρόσφατα, ο Ερντογάν ήταν μια μαριονέτα στην υπηρεσία του Ισραήλ.

« Ο Ερντογάν έχει γίνει μια μαριονέτα στα χέρια του σιωνιστικού καθεστώτος, αλλά πρόσφατα έχουμε δει την αφύπνιση του από τον ύπνο», δήλωσε ο Σαντέκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένης της αποτυχημένης τουρκικής πολιτικής στη Συρία και την προθυμία του Ερντογάν να διευρύνει  τις σχέσεις με το Ιράν, οι δύο χώρες θα εισέλθουν σε μια νέα εποχή στις διμερείς τους επαφές.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr