«Οι Ευρωβουλευτές ζητούν λύση στο όνομα μέσα στους επόμενους έξι μήνες»


Ιανουάριος 16, 2014.

Οι βουλευτές στην ολομέλεια στο Στρασβούργο συζήτησαν για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο και υπενθύμισαν στην Ελληνική Προεδρία ότι πρέπει να επιτρέψει την FYROM να συνεχίσει προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σύμφωνα με σλαβικό πρακτορείο των Σκοπίων από τις Βρυξέλλες.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτριος Κούρκουλας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πάντοτε υποστηρίξει σθεναρά τη διεύρυνση κατά τους επόμενους μήνες, προτεραιότητα  έχει η σύνδεση με την ΕΕ των χωρών που είναι στη διαδικασία διεύρυνσης  βάσει των προτεραιοτήτων που προσδιορίστηκε από την Επιτροπή το 2013. Όπως και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έτσι και αυτός απέφυγε να μιλήσει για την FYROM ως υποψήφια χώρα, σημειώνει το σλαβικό των Σκοπίων, Ντνέβνικ.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο βουλευτής της Τσεχίας από τις τάξεις των Σοσιαλιστών  και Δημοκρατών Λίμπορ Ρούτσεκ, έστειλε μια ανοικτή πρόσκληση προς την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καλούμε την Ελληνική Προεδρία και την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας με τα Σκόπια για το επίσημο όνομα της χώρας. Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να προωθήσουμε τα πράγματα για τα Σκόπια για να συμβαδίσει με το Βελιγράδι και την Κροατία. Με άλλα λόγια, πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την FYROM, είπε ο  Ρούτσεκ.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Bernd Posselt, από τις τάξεις του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να αποσύρει τον αποκλεισμό από την FYROM για να επικρατήσει στην περιοχή περισσότερη σταθερότητα».

Σε αυτό αντιτάχθηκε ο εισηγητής της Ελλάδας από την ευρω-βουλευτική ομάδα του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος τόνισε ότι η θέση του Posselt ήταν λάθος.
«Η Ελλάδα θέλει μια ευρωπαϊκή προοπτική για όλους τους γείτονές της, αυτή είναι στρατηγικής της επιλογή».

Η απάντηση του Posselt ήταν σύντομη: «θα χαρούμε, εκ τούτου, εάν η Ελλάδα προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην περιοχή. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση και το Συμβούλιο να επιλύσουν το θέμα της ονομασίας  το αργότερο μέσα στο επόμενο εξάμηνο, η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα να δείξει ότι δεν είναι άκαμπτη στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής.

Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής από τις τάξεις των φιλολευθέρων, Ivo Vajgl, ταυτίστηκε με την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο, γράφει το Dnevnik:

«Η ελληνική προεδρία, πιστεύω ότι θα είναι μεγάλη, παραγωγική και καλοπροαίρετη και θα έρθει σε επαφή με τη γειτονική FYROM και θα ανοίξει το δρόμο για την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση, όπως είναι το ΝΑΤΟ, όχι μόνο  για την ΕΕ», είπε ο Βάιγκλ.
--




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr