Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν, επειγόντως, στο Ιράκ πυραύλους και drone


Ιανουάριος 9, 2014.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργούν να επιταχύνουν τις παραδόσεις όλων στο Ιράκ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση της Αλ Κάιντα.


Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την επιτάχυνση των εξαγωγών υλικών άμυνας προς το Ιράκ, προσθέτοντας, ότι ο Ιρακινός στρατός θα αποκτήσει επανδρωμένα εναέρια οχήματα και πυραύλους στις αρχές του 2014.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να παραδώσουν περισσότερα από 100 AGM-114 Hellfire πυραύλους στο Ιράκ σύμφωνα με πληροφόρηση της 6ης Ιανουαρίου καθώς και βλήματα αέρος- εδάφους σε μια προσπάθεια να καταστείλει της εξέγερση των Σουνιτών στην ιρακινή επαρχία Ανμπάρ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι  οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξάγουν τουλάχιστον 10 ScanEagle UAV, που έχουν αυτάρκεια καυσίμων 24 ωρών, που παρήχθησαν  από την Boeing.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι το Πεντάγωνο δεν θα παράσχει στρατεύματα ή συμβούλους στην ιρακινή στρατιωτική εκστρατεία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μία δύναμη 200 στρατιωτών στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους στο Ιράκ παραδόθηκαν έξι αεροσκάφη μεταφοράς C-130, μια συστοιχία πυραύλων εδάφους –αέρος Avenger,  27 ελικόπτερα και 12 περιπολικά σκάφη τύπου P301. Συνολικά το Πεντάγωνο είχε την εποπτεία σε συμφωνία παροχής όπλων,  σε πάνω από 14 δις δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των F-16 πολλαπλού ρόλου.

Ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Jay Carney, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προμηθεύσουν  το Ιράν με 48 drone τύπου Raven, προσθέτοντας ότι η Βαγδάτη έχει ήδη απορροφήσει επιθετικά ελικόπτερα και αερόστατα.
«Αυτά τα UAV  θα βοηθήσουν τους Ιρακινούς να παρακολουθούν τα τρομοκρατικά στοιχεία που λειτουργούν στο εσωτερικό της χώρας. Παραχωρήθηκε, επίσης, αερόστατο επιτήρησης, καθώς έχουν παραδοθεί τρία, επιπλέον, ελικόπτερα Bell IA-407,  τον Δεκέμβριο- πριν από ένα μήνα- ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ελικοπτέρων που έχουν παραδοθεί σε 30».

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr