Τουρκία: Ματαιώθηκε η ενημέρωση του αρχηγού της MIT προς τους πρέσβεις


«Εξαιτίας φόβων διαρροής προς τον Τύπο»

Ιανουάριος 16, 2014.

Την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να ματαιωθεί  η παρουσίαση  διαβαθμισμένων θεμάτων τουρκικού εθνικού ενδιαφέροντος, από τον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν,  στην 6η Διάσκεψη των Πρέσβεων, στην Άγκυρα.
Η προγραμματισμένη εκδήλωση επρόκειτο να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, σήμερα, 16 Ιανουαρίου, κατά την τέταρτη ημέρα της Διάσκεψης.

Ωστόσο, η ομιλία του διαγράφηκε από το τακτικό ημερήσιο πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, αργά το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου.
Ο  Hakan Fidan, είχε προβεί σε μια παρόμοια ενημέρωση το περασμένο έτος, κεκλεισμένων των θυρών.

Η ακύρωση έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ahmet Davutoğlu, ο οποίος είχε προειδοποιήσει τους Πρέσβεις της Τουρκίας να μην διαρρεύσουν το περιεχόμενο των συναντήσεων που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι τέτοιες διαρροές θα οδηγήσουν τους υπουργούς να αποφύγουν τις ενημερώσεις προς τους πρέσβεις στη Διάσκεψη.

Η προειδοποίηση έγινε από τον Υπουργό το πρωί της 15ης Ιανουαρίου, στη διάρκεια της ομιλίας του, στην 6η Συνάντηση των Πρέσβεων.

Την ίδια ημέρα πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις παρατηρήσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπεσίρ Αταλάι, που έκανε την 14η Ιανουαρίου κεκλεισμένων των θυρών.

 Είχε πει ότι «οι χώρες, όπως η Γερμανία και το Ιράν, περιπλέκουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να τερματίσουν την ένοπλη εξέγερση των Κούρδων πιστεύοντας ότι πράττει αδικία».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Levent Gümrükçü, είπε στο πρακτορείο Anadolu, στις 15 Ιανουαρίου, ότι κάποιες αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ για τις παρατηρήσεις του Αταλάι στην διάσκεψη των πρέσβεων, δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, σύμφωνα με την Χουριέτ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr