Αρχιτέκτονες: «Σκόπια 2014»- ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς αποφυγήν


Φεβρουάριος 2, 2014.

Σκόπια.

Παρά τις αντιδράσεις από τους αρχιτέκτονες, εισάγονται νέες αποφάσεις για τη διαμόρφωση των προσόψεων των περισσότερων κτηρίων στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων.


Σε αυτήν την αδιαφανή διαδικασία λήψης αποφάσεων, που δεν υπάρχει ούτε μία γνωμοδότηση εμπειρογνώμονα και επιδιώκεται η αλλαγή της εικόνας  και της ταυτότητας της πόλης και  γίνεται ενάντια στη βούληση του λαού, όπως ισχυρίζονται και αντιδρούν σε όλα αυτά,  οι αρχιτέκτονες  Ντάνιτσα Παβλόφκσκ και Βλαντιμίρ Πότα.

Ο σύλλογος των αρχιτεκτόνων προέβη σε πολλές ενστάσεις για όλες αυτές τις αλλαγές, και αυτές  βρίσκονται , σήμερα, ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Οι αρχιτέκτονες κατηγορούν τις αρχές ότι επιδιώκουν να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της πόλης και να την φτιάξουν μια αγνώριστη πόλη, δήλωσε ο Μάρτιν Πότα Γκουλέφσκι.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όταν κάνουν κάτι το ιδιαίτερο αστικό ή αρχιτεκτονικό σε μια πόλη για αλλαγές διαβουλεύονται με τους εμπειρογνώμονες. Κάνουν συζητήσεις, οργανώνουν συναντήσεις ώστε να ληφθεί απόφαση για την καλύτερη λύση. Εδώ γίνεται το αντίθετο, αντί η πόλη να οδεύει προς το μέλλον, προχωράει προς το παρελθόν.

«Όλο αυτό που γίνεται, ας αποτελέσει παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές των αρχιτεκτόνων για να γνωρίζουν τι πρέπει να αποφεύγουν και να μην πέφτουν σε αρχιτεκτονικά λάθη όπως αυτά», σημειώνει η «Τέλμα».



--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr