«Το Ισραήλ διστάζει προς το παρόν να επέμβει στη Συρία»


Φεβρουάριος 11, 2014.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από ισραηλινό ειδικό στα πολιτικά πράγματα του Ισραήλ, τον Εχούντ Γιααρί -Ehud Yaari,  του «The Washington Institute»,  το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά όλα όσα γίνονται στη Συρία, αλλά διαδραματίζει έναν διστακτικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο.



Στο δημοσίευμα που έχει τίτλο «Ο ρόλος του Ισραήλ», αναφέρει  ότι το Ισραήλ ενδέχεται να υποχρεωθεί να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την προέλαση των ανταρτών στην περιοχή νότια της Δαμασκού, ή να επιβραδύνει την κίνησή τους, τουλάχιστον, σε όσους αντιπροσωπεύουν κλάδους της Αλ Κάιντα, όπως είναι η «Τζαμπχάντ αλ Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε».

Στην περίπτωση αυτού του σεναρίου, αναφέρει η αραβική πηγή, «θα πρέπει το Ισραήλ να αποφασίσει αν πρόκειται να καθίσει άπραγο καθώς η Αλ Κάιντα θα βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων του ή όχι».

Σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης, οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, δείχνουν  ότι οι δυνάμεις των ομάδων της  «Τζαμπχάντ αλ Νούσρα» και του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε», έχουν αυξηθεί σημαντικά. 

Οι ισραηλινές υπηρεσίες τους ανεβάζουν στους 40.000 μαχητές. Εάν όλοι αυτοί αποφασίσουν να επεκταθούν στη νότια Συρία, θα δυσκολέψουν όλες τις άλλες παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν στο νότιο τμήμα.

Ο Ισραηλινός ειδικός- γράφει η αραβική πηγή-  επισημαίνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει στην Αλ Κάιντα ελευθερία δράσης σε μια τεράστια περιοχή, που θα επεκτείνεται από τα δυτικά της Βαγδάτης μέχρι τη νότια Συρία και θα βρίσκεται απειλητικά μπροστά στο Ισραήλ.

Μέχρι τότε το Ισραήλ να καθίσει άπραγο;
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr