Σκόπια: «Στην επίσκεψη του ο Βενιζέλος θα παραδειγματίσει τη Σερβία»


Φεβρουάριος 10, 2014.

Δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα επισκεφθεί στα Σκόπια, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. 


Όπως είναι γνωστό- γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων- ο Έλληνας υπουργός, ανακοίνωσε με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της ΕΕ, θα επισκεφθεί  τη χώρα και αυτό αναμένεται να γίνει το αργότερο στο τέλος αυτού του μήνα. Τα Σκόπια, όπως ειπώθηκε, είναι ένας από τους σταθμούς της περιοδείας του Βενιζέλου στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ωστόσο- συνεχίζει το δημοσίευμα – διπλωματικές πηγές σχολιάζουν ότι δεν αναμένουν υψηλές προσδοκίες από την επίσκεψη του Βενιζέλου, αφού η Σερβία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή,  για την οποία,  η Ελλάδα θέλει να αποδείξει την επιτυχία της, κατά τη διάρκεια της άσκησης της προεδρίας της, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου, αυτές τις ημέρες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβάν Μάρκιτς  βρίσκονταν στην Αθήνα, όπου συμμετείχε στη διάσκεψη με θέμα «Στρατηγική της Αδριατικής» και στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των οκτώ χωρών της περιοχής, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, ορισμένοι διπλωμάτες, λένε ότι η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, θα πρέπει να ενθαρρύνει στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων.

«Το μέλος που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ, θα πρέπει πάντα να ενδιαφέρεται για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων. Με αυτήν την έννοια, η Ελληνική Προεδρία, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί βοηθώντας τα κράτη να βρουν λύσεις», είπε σε συνέντευξή του στην σκοπιανή Ιντεπέντεντ ο πρέσβης της Αυστρίας, Michael Thomas Bayer.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου μας,  αν μπορούμε να αναμένουμε από την ΕΕ να εμπλακεί στην επίλυση της διαφοράς του ονόματος, όπως ενεπλάκη (με την Katherine Ashton) στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ο Πρέσβης δήλωσε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συμβάλουν  ενεργά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ενσωμάτωση της ευρύτερης περιοχής.

«Το παράδειγμα του Βελιγραδίου με την Πρίστινα, δείχνει ότι  μέσα στην αναζήτηση, μια πολιτική λύση μπορεί να βρεθεί ακόμη  και σε πολύ -πολύπλοκες  υποθέσεις», είπε ο Michael Thomas Bayer- σύμφωνα με το δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr