Ουάσιγκτον: Ο Σταύρος Λαμπρινίδης στο Πανεπιστήμιο Georgetown για τα Σκόπια


«Λυπάμαι που μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας επιχειρείται να δημιουργηθούν νέες ταυτότητες που βασίζονται σε ειδική ερμηνεία της ιστορίας»

Φεβρουάριος 26, 2014.

Ο Έλληνας πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, τώρα μέλος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  πραγματοποίησε χθες διάλεξη με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πανεπιστήμιο «Georgetown» στην Ουάσιγκτον.


Σε ερώτηση του ανταποκριτή του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων,  γιατί η Ελλάδα δεν αποδέχεται το δικαίωμα «των Μακεδόνων» στην αυτοδιάθεση, ο Έλληνας διπλωμάτης είπε:

«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, διαφωνούν σε ορισμένα θέματα. Ολόκληρη ζωή πίστευα ότι πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, για το πώς  προσεγγίζουμε ο ένας τον άλλον και το πώς προσεγγίζουμε τις προκλήσεις, που μπορεί να είναι γύρω από τις διάφορες εθνικότητες και γλώσσες.

Μετά τη δεκαετία του 1990, όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, τα Βαλκάνια πήγαν στραβά. Υπήρξε πολύ βία στα Βαλκάνια και επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μια νέα εθνική ταυτότητα σε διάφορες χώρες και συχνά βασίζονται σε μια ειδική ερμηνεία της ιστορίας ή της εθνικότητας.

Νομίζω ότι αυτό είναι καταστροφικό, διότι τα Βαλκάνια είναι πολιτισμική και ποικιλόμορφη περιοχή, που  είναι πολύ επικίνδυνο για εμάς να προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε τις διάφορες θρησκευτικές και μειονοτικές ομάδες. Νομίζω ότι ήταν λάθος και το είδαμε.

Ελπίζω ότι η Ελλάδα και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αντί να προσπαθούν να ορίσουν ξανά την αρχαία ιστορία, θα έχουν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία, κάτι που οραματίζομαι και ανυπομονώ για αυτό και να αφήσουν όλες τις προσπάθειες να εγκλωβιστούν στο παρελθόν, αλλά να κοιτάξουμε όλοι προς το μέλλον», είπε ο Λαμπρινίδης.

Ο Έλληνας πολιτικός  που είχε εργασθεί στην Ουάσιγκτον ως δικηγόρος και είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας το 2011, χθες συναντήθηκε με τον ασκούντα καθήκοντα βοηθού γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – για τους διεθνείς οργανισμούς, Dean Pitman.

Στη διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Georgetown, ο Λαμπρινίδης μίλησε για το έργο του στη διάδοση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο, την υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων, την ανάγκη της καθολικής εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφερόμενος, μάλιστα, στην Ουκρανία, εκτίμησε ότι η ρωσική διπλωματική νίκη σε αυτήν τη χώρα έχει αντιστραφεί, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr