Ο Ράσμουσεν απορρίπτει τις συγκρίσεις Κριμαίας – Κοσσυφοπεδίου


Μάρτιος 22, 2014.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO,  Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, απέρριψε τις δικαιολογίες που ακούγονται συχνά από ανώτερους αξιωματούχους της Ρωσίας, ότι οι εξελίξεις στην Κριμαία, ήταν παρόμοιες με την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου.


«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και αυτό που βλέπουμε στην Κριμαία.

»Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι στο Κοσσυφοπέδιο, ήμασταν πολύ κοντά σε αυτό εξετάζει η γενοκτονία. Τέλος, πολύ αργά, αλλά τελικά, η διεθνής κοινότητα αντέδρασε και η επέμβασή μας έγινε βάσει ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πάνω στα προκαταρκτικά στοιχεία που είχαν τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο Ράσμουσεν, μιλώντας χθες το βράδυ στο Forum για το Κεφάλαιο Marshall στις Βρυξέλλες.

»Επιπλέον, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή «το ολοκληρωμένο όραμά μας για την Ευρώπη στο σύνολό της, ως ελεύθερης και ειρηνικής, αποτελεί ένα θέμα» και πρόσθεσε ότι η Κριμαία δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα,  αυτό συνέβη, μετά την εφαρμογή του ιδίου μοντέλου συμπεριφοράς με «στρατιωτική πίεση και χρόνιων διενέξεων στη γειτονιά μας: στην Υπερδνειστερία, Νότια Οσετία, Αμπχαζία  και τώρα στην Κριμαία».

«Αυτό που συνδέει αυτές τις κρίσεις, είναι μια νέα θέση, καθώς έχει αποφασίσει μονομερώς (η Ρωσία),  να ξαναγράψει τους διεθνείς κανόνες, τη νύχτα και με το δικό της τρόπο, αναδημιουργώντας νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη, 25 χρόνια μετά που οι ελεύθεροι πολίτες της Ευρώπης, έχουν δει τη διαγραφή τους».

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr