Η Τουρκία απορρίπτει το δημοψήφισμα της Κριμαίας


Μάρτιος 17, 2014.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα της Κριμαίας για την απόσχιση της από την Ουκρανία και την ένταξή της στη Ρωσία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών καθόρισε αυτή τη διαδικασία παράνομη.


«Το δημοψήφισμα της Κριμαίας, παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και αυτό είναι απαράδεκτο, αφού δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα με τον ηγέτη της κοινότητας των Τατάρων  της Κριμαίας και βουλευτή της Ουκρανίας Μουσταφά Τζεμίλεβ.

Ο Νταβούτογλου επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η ασφάλεια των Τατάρων της Κριμαίας.

Η Τουρκία- επισημαίνει το τούρκικο δημοσίευμα- είχε προτείνει την επίλυση του ζητήματος με δημοκρατικό τρόπο και σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και νόμους.

Ο επικεφαλής των Τατάρων της Κριμαίας δήλωσε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η κρίση θα επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού, η Κριμαία θα παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας, διαφορετικά η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα βρίσκεται υπό απειλή».

Πρόσθεσε:

«Οι επήλυδες στην Κριμαία, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον των Τατάρων της Κριμαίας», τόνισε, αναφερόμενος στο ρωσόφωνο πληθυσμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr