Σκόπια: Η «Άκτωρ» λειτουργεί νόμιμα, η εθνική οδός είναι χτισμένη βάσει των νόμων


Μάρτιος 14, 2014.

Μετά την κατάθεση από την εισαγγελική αρχή των προδικαστικών αποφάσεων κατά δύο επιχειρήσεων που συνδέονται με την υπόθεση της Άκτωρ, σήμερα η ελληνική εταιρεία ΑΚΤΩΡ, που είναι ο κύριος ανάδοχος της οδού Ντεμίρ Καπίγια- Σμόκβιτσα (Демир Капија - Смоквица) εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.


Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι όλες οι οικονομικές συναλλαγές και δραστηριότητές της που συνδέονται με την κατασκευή του τμήματος της οδού του πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 10, γίνονται βάσει των διεθνών και τοπικών νόμων και κανονισμών.

«Αυτό σημαίνει ότι για κάθε συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των επιδομάτων των ατόμων που εργάζονται από την Ελλάδα, καλύπτονται από συμβάσεις και τιμολόγια, όλοι οι φόροι υπολογίζονται και καταβάλλονται και, τέλος, όλες οι πληρωμές γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος στο πλαίσιο του νόμου, αναφέρει η δήλωση.

Η εταιρεία θεωρεί ως αβάσιμη και αδικαιολόγητη την αξιολόγηση που αναφέρθηκε δημόσια για το έργο, καταλήγει  η ελληνική εταιρεία Άκτωρ.

Χθες η Εισαγγελία μπλόκαρε τους λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία των δύο εταιρειών που συνδέονται με την υπόθεση της Άκτωρ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μίλε Γιανακιέσκι, δήλωσε ότι οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση και δεν υπάρχει επιβράδυνση στο έργο.

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα- SDSM,  ρώτησε σήμερα εάν στην υπόθεση της Άκτωρ εκτός από την Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών έχουν εμπλακεί και άλλα σχετικά όργανα όπως είναι η  Εθνική Τράπεζα της χώρας, η οικονομική Αστυνομία, η Επιθεώρηση συναλλάγματος και το τμήμα του οργανωμένου εγκλήματος του υπουργείου Εσωτερικών.

Από την άλλη πλευρά,  ένας από τους χρηματοδότες του έργου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανακοίνωσε ότι θα συμπεριληφθεί στην έρευνα για τη φερόμενη απάτη και διαφθορά στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Τράπεζα έχει αναφέρει τους ισχυρισμούς της διαφθοράς και της απάτης, στο πλαίσιο της Γενικής  Επιθεώρησης που διενεργεί, καθώς εξετάζει όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Τράπεζα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr